четвъртък, 23 септември 2010 г.

Може ли мюсюлманин да празнува немюсюлмански празници, като например Деня на благодарността?


Отговор:
Слава на Аллах!
Поздравяването на куффар за християнските и други техни религиозни празници е харам, както е казал Ибн Каийм, Аллах да го помилва, в Ахкаам Ахл-ал-Димаа: „Поздравяването на куффар за техните ритуали, е съгласие с техния харам, като да им честитиш, казвайки: „Честит празник“ или „Приятно прекарване на празника ти“ и пр. Това е сякаш да поздравиш някого за вероотстъпничеството му, във вярата му в кръста, или по-лошо от това.  Това е голям грях, както да поздравиш някой, че пие вино, убил е някого, има извънбрачна връзка и т.н. Много от вярващите, които не уважават религията си, грешат и не осъзнават важността на такова действие. Който честити на някого за неговото неподчинение, или бида’ или куфр, се открива за гнева на Аллах.“

Поздравяването на куффар за религиозните им празници е харам според Ибн Ал-Каийм, защото се е съпричастен с техните ритуали...Но ако мюсюлманина не приема ритуалите им или не честити на никого за това, защото Аллах не приема никакво такова действие, както е казал:

Днес онези, които не повярваха, се отчаяха пред вашата религия. Не се плашете от тях, а се плашете от Мен! Днес изградих за вас вашата религия и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия. А за онзи, който е принуден от глад, без да е склонен към грях ­ Аллах е опрощаващ, милосърден.
Сура Ал-Маида:3
Ако Го отричате, Аллах не се нуждае от вас. И не приема Той неверието у Своите раби. А да сте признателни, това приема Той за вас. Никой прегрешил не ще понесе греха на друг. После при вашия Господ е завръщането ви и Той ще ви извести какво сте вършили. Той знае съкровеното в сърцата.
Сура Аз-Зумар:7

Честитенето е забранено, независимо дали става въпрос за колеги в работата или другаде.
Ако ви поканят на техен празник не трябва да ходите, защото това не е наш празник, който да е предписан от Аллах.Тези празненства са нововъведения в тяхната религия и който повелява празнуването им, ще бъде отхвърлен от исляма, с който Аллах е изпратил Мухаммед с.а.с:

А който търси друга религия освен Исляма, тя не ще му се приеме и в отвъдния живот той е от губещите“
Сура Ал-Имран:85

Харам е мюсюлманина  да приема покана в такъв случай, защото това е лошо, а да им честитиш, означава да се причислиш към тяхното празнуване.

По същия начин е забранено на мюсюлманите да имитират куффар чрез организирането на партита по същото време и да си разменят подаръци, да си подаряват храна и сладки и пр. 
Пророка с.а.с е казал: „Който имитира хората е като тях“. Шейху-л-ислам Ибн Таиймийа е казал в книгата си Иктидаа’ Ал-Сираат Ал-Мустакиим Мукхалафат Ас-хааб Ал-Джахеннем: „Имитирането им за техните празници причислява към техните грешни вярвания и практики и им дава надежда за унижение и заблуждение, показва слабост.“

Който направи нещо такова, е грешник, независимо по каква причина го е направил – политика, приятелство, или защото се страхува да не бъде отхвърлен, или по друга причина, защото според  исляма това е проява на лицемерие  и прави куффар горди от религията им.

Аллах молим да ни направи горди в Неговата религия, да помогне да бъдем здрави и непоколебими в нея, за да възтържествува над враговете, защото Той е Всемогъщия и Всевишния.
Мажму’а Фатауа уа Расаа’ил ал-Шейх Ибн ‘Утаймин, 3/369
Islam Q&A

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации