четвъртък, 30 септември 2010 г.

Произход на камилите

Не че е толкова свързано с Ислям, но след снощното предаване "Стани богат" и въпроса за произхода на камилите, доста хора са минали и през този сайт, след като са пуснали в Гугъл да търсят отговора на този въпрос.
Интересно е, че наистина много хора нямат и представа, че камилите не са произлезли от Азия или Африка, където живеят в днешни дни.

Произлизат от Северна Америка. Символът на африканските и азиатските пустини е с американски произход. Също като конете и кучетата камилите са се развили в тревистите равнини на Америка преди около 20 милиона години.

Тогава те са приличали повече на жирафи или на антилопи и не са били гърбавите товарни животни, които познаваме и обичаме. Едва преди 4 милиона години те са преминали в Азия по сухоземният мост на мястото на сегашният Берингов пролив.
В Америка те измрели през Ледниковата епоха, макар че не е съвсем ясно защо. Климатичните промени очевидно са главният виновник, но според  учените определена роля играе и съдържанието на силиций в тревата. Когато климатът на Северна Америка станал по хладен и по сух, съдържанието на силиций в тревата се утроило. Новата свръхтвърда трева изтърквала зъбите на тревопасните и конете  и камилите постепенно измрели от глад, понеже не можели да пасат.
Има и някои данни, че последните екземпляри на тези вече изчезващи видове, които не са могли да мигрират поради изчезването на Беринговият сухоземен мост преди 10 000 години, са довършени от лова на първобитните хора.
Камилите живеят средно  между 40 и 50 години. 2000 години пр.н.е. са били опитомени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации