вторник, 21 септември 2010 г.

ДПС сезира Вивиан Рединг и ПАСЕ за ситуацията с мюсюлманското вероизповедание

Пресконференция в централата на ДПС с участието на Лютви Местан (л) и Камен Костадинов (д)


ПС ще сезира с писмо еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за ситуацията с мюсюлманското вероизповедание в България.

Това съобщи зам.-председателят на ДПС Лютви Местан след днешното заседание на Централното оперативно бюро на движението.

Местан посочи, че преди няколко месеца всички институции в страната, включително и Народното събрание, са били сезирани от ръководството на Главното мюфтийство "за анормалната ситуация, в която се намира предвид напъните на Недим Генджев".

По думите на Местан ситуацията вече става критична и ДПС е длъжно да изрази официална позиция.

На 3 септември преди петъчната молитва беше извършен опит за силово завладяване на сградата на Главното мюфтийство от специално ангажирани за целта въоръжени охранители, разказа заместник-председателят на ДПС.

Той добави, че на 14 септември сградата на регионалното мюфтийство в Разград е била атакувана от охранителна фирма "Нерон", която е 100% собственост на областния координатор на съуправляващата парламентарно представена партия "Атака" Георги Димитров Георгиев, който насилствено е прибрал и ключовете от джамията.

Фактът, че е възможно областен координатор на партия "Атака", която е известна с нетолерантното отношение към нехристияните и малцинствата, да контролира един мюсюлмански храм, е не просто възмутително, това е безпрецедентен скандал, смята зам.-председателят на ДПС.

Той посочи, че в тази връзка ПГ на ДПС вероятно тази седмица ще представи декларация пред Народното събрание и ще сезира с нарочно писмо еврокомисарят по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и ПАСЕ.

От ДПС са внесли промени в закона за вероизповеданията и имат идея да се срещнат с ръководителите на всички вероизповедания в България, за да се обясни идеалната цел на законопроекта.

Целта му не е да се намесва във вътрешните дела на което и да е вероизповедание.

Относно консултациите за вот на недоверие, ЦОБ е дал мандат на ръководството на ПГ на ДПС да продължи разговорите с ПГ на Коалиция за България. Няма да допуснем това, което направиха колегите от БСП, да обявим предварително темите, целите и сроковете на вота, каза Лютви Местан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации