сряда, 8 септември 2010 г.

Кога трябва да се прави такбир за Еид ал-Фитр?




Отговор:

Слава на Аллах!


За края на Рамадан Аллах е предписал за рабите Си да казват такбир. Аллах е казал (превод на значението):

Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни, да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил и да сте признателни.
 [ал-Бакара, 2:185] 
„да възвеличите Аллах означава да  благоговееш пред Него в сърцето си, да го изкажеш с устни, като кажеш такбир (Аллаху Акбар – Аллах е най-велик).

Може да се каже: Аллаху акбар, Аллаху акбар, Аллаху акбар, лаа илааха илл-Аллах, Аллаху акбар, Аллаху акбар, Аллаху акбар, уа Лиллахи’л-хамд (Аллах е най-велик, Аллах е най-велик, Аллах е най-велик, няма друг бог освен Аллах, Аллах е най-велик, Аллах е най-велик, Аллах е най-велик, и слава на Аллах).     

Или можете да кажете: Аллаху акбар три пъти:
Аллах е най-велик,  Аллах е най-велик,  Аллах е най-велик,  лаа илааха илл-Аллах, Аллах е най-велик,  Аллах е най-велик,  Аллах е най-велик,  уа Лиллахи’л-хамд (Аллах е най-велик, Аллах е най-велик, Аллах е най-велик, няма друг бог освен Аллах, Аллах е най-велик, Аллах е най-велик, Аллах е най-велик, и слава на Аллах).     
И двете са позволени.

Такбира е сунна, според мнението на голямата част от учените. Сунна както за мъжете, така и за жените – в джамиите, на пазарите и пр. Мъжете могат да го изричат на глас – високо, а жените трябва да го казват тихо, защото за жените е препоръчан тихия глас. Пророка с.а.с. е казал: „Ако забележите нещо по време на молитва, мъжете трябва да кажат „Субхан Аллах!“, а жените да плеснат с ръце“. Така че жените трябва да казват такбир тихо, а мъжете могат високо.

Времето, в което такбира започва, е когато слънцето залезе за нощта на Еид (т.е. предната нощ), ако се знае, че новата луна започва след залеза на слънцето – например като хората са направили 30 дни от Рамадан, или е доказано, че е видяна новата луна на Шауал. 
Мажму’ Фаауа Ибн ‘Утаймин, 16/ 269-272.

Ал-Шафа’и е казал в ал-Умм:
Отнесено до Рамадан Аллах е казал (превод на значението):
Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни, да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил...
 [ал-Бакара, 2:185] 
Чух от някои учени, на които вярвам и които имат знание за Коран:
Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни, да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил... това свършва, когато слънцето залезе в последния ден на Рамадан.

После ал-Шафа’и казва:
Когато се види новата луна на Шауал, смятам, че хората трябва да казват такбир заедно или поотделно в джамиите, на пазарите, на улиците, в къщи, пътници и непътници във всички ситуации, независимо къде се намират.Трябва да произнасят такбир ясно и дълго време, докато отидат на мястото за молитвата на другата сутрин и когато имам дойде да води молитвата, трябва да спрат да казват такбир.

После предава от Саид ибн ал-Мусайб, ‘Уруа ибн ал-Зубайр, Абу Салама и Абу Бакр ‘Абд ал-Рахман, че те произнасяли такбир в нощта преди Еид ал-Фитр в джамията, на висок глас.

Предава се от Ибн ‘Умар, че идвал на мястото за молитва на сутринта в деня на Еид ал-Фитр, когато слънцето е изгряло и казвал такбир, докато заемал място за молитва, просължавал, докато имама сядал и след това спирал да казва такбир.

Islam Q&A

Въпрос № 48969
Кога трябва да се прави такбир за Еид ал-Фитр?
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации