четвъртък, 16 септември 2010 г.

Въпрос № 40389 Могат ли да се постят шесте дни от Шауал преди да са отпостени пропуснати дни от Рамадан?

photo: http://aliarashid.blogspot.com/





Въпрос:
Позволено ли е да се постят шесте дни от Шауал преди да са отпостени пропуснати дни от Рамадан, ако няма достатъчно време и за двете? Аллах да ви възнагради!


Отговор:

Слава на Аллах!

Поста в шест дни от Шауал зависи от това дали е завършен поста в Рамадан, според най-вярната гледна точка. Това показват думите на Пророка с.а.с.: Който пости в Рамадан и след това шест дни от Шауал, все едно е постил през цялото време“ (Муслим, 1164).

Съединяването тук (и след това) показва, че трябва да са по ред. Това значи, че поста в Рамадан трябва да бъде завършен най-напред и след това могат да се постят шест дни от Шауал, за да се получи наградата, спомената в хадиса.

Който има пропуснати дни от Рамадан трябва да отпости първо тях, защото преди да направи това не може да каже, че е постил целия Рамадан.

Но ако човек има извинение, което му пречи да пости шесте дни от Шауал през Шауал, защото има пропуснат пост от Рамадан – като наприемер жена със следродилно кръвотечение и е прекарала целия Шауал да отговява от Рамадан – тогава тя може да пости шесте дни от Шауал през Зу’л-Ка’да, защото е извинена.

По същия начин някой, който е извинен, е предписано да направи шесте дни от Шауал през Зу’л-Ка’да, след като е направил поста от Рамадан. Но ако някой пости най-напред шесте дни от Шауал без да е отпостил пропуснатите дни от Рамадан, да не се надява на наградата.

Шейх Ибн ‘Утаймин е бил запитан: „Ако жената има пропуснати дни от Рамадан, позволено ли е да реши да пости най-напред дните от Шауал, независимо, че има дни от Рамадан, или обратното?
Той отговорил: „Ако жената има пропуснати дни от Рамадан, тя не трябва да пости шесте дни от Шауал преди да е отпостила пропуснатите, защото Пророка с.а.с. е казал: „Който пости в Рамадан и след това шест дни от Шауал...“ Който има дни от Рамадан, не може да се надява на наградата, ако пости дните в Шауал, преди да е извършил другите. Ако обобщим: отпоства пропуснатите дни през Шауал (както жена с кръвотечение, която не е постила през целия Рамадан), после може да направи пропуснатия пост от Шауал, който не е успяла да направи до започването на Зу’л-Ка’да, след което може да пости и шесте дни. И може да се надява на наградата, все едно е постила през Шауал, защото е отложила по извинителни причини, така че все още има награда.

Мажму’ ал-Фатауа, 20/19. Виж също въпроси №. 4082 и 7863

В съответствие с това, задължително е първо да се отпостят пропуснатите дни, които човек има поради извинение, защото това е част от стълбовете на исляма. Въз основа на това трябва да се побърза да се направи това задължение, то има приоритет пред другите задължения, които са мустахаб. Виж въпрос 23429.

2 коментара:

  1. селям алейкум братя и сестри
    Днес се записах на tae now do япоско бойно изкуство.В началото на часа един вид се покланяме пред създателя на бойното изкуство и на партньорите си това ширк ли е
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  2. Уаалейкум ассалам
    В Ислям поклона е само пред Аллах. Моля ви, прочетете следния материал:
    http://islambulgaria.blogspot.com/p/blog-page_02.html

    Има много мюсюлмани по света, които практикуват бойни изкуства. Съвета ми е да поговорите с вашия сенсей за изискванията на религията ви.
    Аллах да ви помага!

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации