четвъртък, 30 септември 2010 г.

Фурмата


В редица айяти от Корана фурмата е представена като едно от благата на Рая. (Сура Рахман, 68) Когато този плод бъде разгледан внимателно може да се забележи, че той има много важни качества. Фурмата, която е едно от най-отдавна познатите растителни видове, днес е предпочитана храна не само поради възхитителният си вкус, но и поради хранителното си съдържание. С всеки изминат ден биват откривани все нови ползи предоставяни от фурмите и те освен като храна се използват и като лекарство. Тези особености на фурмата са отбелязани в сура Мариам така:

„И родилните болки я доведоха при ствола на палмата. Рече: “О, да бях умряла преди това и да бях напълно забравена!” И бе призована изпод нея: “Да не тъжиш! Твоят Господ стори под теб ручей. И разклати към себе си ствола на палмата, за да се посипят свежи зрели фурми! И яж, и пий, и се радвай! …”” (Сура Мариам, 23-26)


Има значителна мъдрост в това, че Аллах е препоръчал на Мариам (Мария) да яде от този плод. Фурмата, която е едно от благата, които Аллах е дарил на Мариам (Мария), за да облекчи раждането, е от значение за бременните или току-що родили жени и ползите й са общоприет научен факт. Със своето захарно съдържание от 60-65% фурмата е един от плодовете, които съдържат най-много захар. Докторите препоръчват на бременните жени да приемат храни, съдържащи плодова захар, в деня на раждането. Целта, която стои зад това, е възстановяването на силата и енергията на отслабналото майчино тяло, а същевременно и стимулирането на млечните хормони и повишаване нивото на майчиното мляко, което е от значение за новороденото бебе.

Освен това, загубата на кръв по време на раждането води до намаляване на нивото на захарта в тялото. Фурмите са важни от гледна точка на позволяването на захарта да навлезне в тялото и предотвратяват спадането на кръвното налягане. Тяхната високо калорична ценност укрепва хората, които са отслабнали в резултат на болест или силна умора.

Тези факти разкриват мъдростта, която стои зад това, че Аллах е повелил на Мариам (Мария) да яде от фурмите, които хем ще й осигурят енергия и ще я подсилят, хем ще осигурят появата на млякото, което е единствената храна за нейното бебе. Например фурмата съдържа повече от десет елемента, които са от жизнена важност, за да може тялото да се запази здраво и енергично. Съвременните учени твърдят, че човешките същества в действителност могат да живеят в продължение на години само на фурми и вода. В. Х. У. Доусън, известен експерт в тази област, казва че една фурма и чаша мляко са достатъчни, за да посрещнат всички всекидневни хранителни потребности на един човек.

Веществото окситосин, което се съдържа във фурмата, се използва в съвременната медицина за улесняване на раждането. Всъщност окситосинът означава “бързо раждане”. Също така е известно, че това вещество увеличава и нивото на майчиното мляко след раждането.

В действителност окситосинът е хормон, който се отделя от хипофизната жлеза, която стимулира контракциите на матката по време на раждането. Всички предродилни подготовки в тялото се извършват благодарение на този хормон. Въздействието на хормона може да бъде забелязано в мускулите, формиращи майчината утроба, и в клетките в мускулната структура, която позволява отделянето на майчино мляко. Ефективната контракция на матката е крайно необходима ако раждането започва. Окситосинът позволява на мускулите, обхващащи матката, да се свиват много силно. Нещо повече, окситосинът също така поставя началото и на отделянето на майчиното мляко. Само тази особеност на фурмата, че съдържа веществото окситосин, е важно доказателство за това, че Коранът е Божие откровение. Медицината е успяла едва през последните години да установи предимствата на фурмата. Преди четиринадесет века обаче в Корана е разкрито как Аллах е повелил на Мариам (Мария) да яде от фурмите.

Фурмите също така съдържат вид захар, която дава на тялото високо ниво на подвижност и топлинна енергия и която лесно може да се разгради в тялото. Нещо повече, тази захар не е глюкоза, която бързо повишава нивото на кръвната захар, а плодова захар – фруктоза. Едно бързо повишаване на кръвната захар, особено при диабетиците, има вреден ефект върху множество органи и системи, най-вече очите, бъбреците, сърцето, кръвоносната и нервна система. Високата кръвна захар е една от основните причини за възникването на увреждания толкова сериозни, колкото загуба на зрението, сърдечна или бъбречна недостатъчност.

Фурмите съдържат множество витамини и минерали. Те са много богати на фибри, мазнини и протеини. Те също така съдържат натрий, калий, калций, магнезий, желязо, сяра, фосфор и хлор, както и витамините A, бета-каротен, B1, B2, B3 и B6. Някои от ползите на витамините и минералите във фурмите за човешкото тяло и особено по време на бременност могат да бъдат обобщени така:

Хранителната ценност на фурмите произлиза от целесъобразният минерален баланс в тях. Фурмата също така съдържа фолиева киселина - витамин Б, която е от жизнено значение за бременните жени. Фолиевата киселина (B9) е витамин, който изпълнява важна функция в изграждането на нови кръвни клетки и телесните градивни блокове – амино киселини и в обновлението на клетките. Ето така нуждата от фолиева киселина значително нараства по време на бременността и дневната потребност се удвоява. Когато нивото на фолиева киселина е недостатъчно червените кръвни телца стават по-големи от нормалното, но с намалена функционалност, като това води до поява на симптоми на анемия. Фолиевата киселина играе особено важна роля при клетъчното деление и при формирането на генетичната структура на клетката, и също така е единственото вещество, чиято всекидневна потребност се удвоява по време на бременността. Фурмата е изключително богата на фолиева киселина.
От друга страна, дълготрайното гадене и психични реакции, които се появяват по време на бременността, стават поради липсата на калий. Следователно равнищата трябва да бъдат подсилени. Ето така големите количества калий във фурмите са жизненоважни в това отношение, те също така са и от значение за водния баланс в тялото. Нещо повече, помагайки на кислородът да достигне до мозъка, калият помага на човек да мисли трезво. Наред с това той осигурява подходящото алкалоидно свойство на телесните течности и стимулира бъбреците да изхвърлят токсичните телесни отпадъци. Той помага за намаляване на високото кръвно налягане и формирането на здрава кожа.
Желязото, което се съдържа във фурмите контролира синтеза на хемоглобин в червените кръвни телца и осигурява подходящото ниво от червени кръвни телца в кръвта. Това е от жизненоважно значение за предотвратяване на настъпването на анемия по време на бременността и развитието на бебето. Червените кръвни телца участват в запазването на клетките живи като носи кислород и въглероден двуокис в кръвта. Поради високото съдържание на желязо във фурмите човешкото същество може да посрещне своята потребност от желязо с изяждането само на 15 фурми на ден, като по този начин ще може да се предпази от увреждания възникващи от недостигът на желязо.
Калцият и фосфатът във фурмите са важни елементи за скелетният растеж и балансирането на костната структура на тялото. Високите нива на фосфор и калций във фурмите предпазват тялото от костна слабост и спомагат за намаляване на увреждания от този вид.
Учените също подчертават начинът, по който фурмите намаляват стресът и напрежението. Проучване проведено от експерти от университета Бъркли разкрива, че фурмите съдържат голямо количество витамин B6, който укрепва нервите, и магнезий, който е от изключително значение за бъбреците. Човек може да посрещне своята потребност от магнезий като изяжда само по 2-3 фурми на ден.

Витамин B1, който се съдържа във фурмите, благоприятствува за здравословността на нервната система, спомага за превръщането на въглехидратите в тялото в енергия и за използването на протеините и мазнините така, че да посрещнат другите телесни нужди. Витаминът B2 спомага за изгарянето на протеините, въглехидратите и мазнините, за осигуряване на телесна енергия и клетъчно обновление.
Нуждата на тялото от витамин A се повишава по време на бременността. Благодарение на витаминът A, който съдържа, фурмата подобрява зрението и физическата устойчивост, и заздравява зъбите и костите. Фурмите също така са изключително богати на бета-каротен. Бета-каротенът спомага за предпазването от рак като контролира молекулите, които увреждат клетките.
В допълнение, противно на фурмите, другите плодове обикновено са лишени от протеини. Благодарение на това свое качество фурмите позволяват на тялото да се защитава от болести и инфекции, да подновява клетките и осигурява течен баланс. Месото също е полезен хранителен продукт, но може би не толкова, особено през време като това, колкото фурмата, която е пресен плод. Всъщност прекомерната консумация на месо по време на бременността може да доведе до отравяния в тялото. Много по-добре за една бременна жена е да предпочита плодове и зеленчуци, които са леки и лесно смилаеми.
Всички тези факти относно фурмите разкриват безпределното знание и милост на Аллах към човешките същества. Както видяхме, ползите на фурмата и особено по време на бременността, които са установени от съвременната медицинска наука едва през последните години, са посочени в Корана преди 1400 години.


... И яжте, и пийте, ала не разхищавайте! Той не обича разхищаващите.7/31

1 коментар:

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации