вторник, 28 септември 2010 г.

Извършване на уду (абдест)

image: Mauritian Muslim
-->

Слава на Аллах.   

Молим Аллах да ви направлява и да отвори сърцето ви. Молим Аллах да ни стори от напътените и от подчиняващите Му се. Радваме се, че полагате усилия да научите повече за религията си и ви съветваме да сте по-настоятелен при търсене на правилното знание. Опитайте се да учите арабски и това ще ви помогне да четете Коран и да го разбирате по-добре. Молим Аллах да ви даде полезно знание.

По отношение на уду, има два пътя.

1 – Задължителните части на уду, които в последователност, са:
А – Измиване на цялото лице – това включва жабуркане на устата и носа.
Б – Измиване на ръцете до лактите – веднъж.
В – Обтриване на главата (косата), включително и ушите.
Г – Измиване на стъпалата до глезените, веднъж.
Това означава всяка от гореописаните части на тялото да бъде измита старателно.
1 – Трябва да се извърши под ред, така че най-напред да се измие лицето, после ръцете, после се обтрива главата и накрая се измиват ходилата, защото Пророкът с.а.с. е правел уду в този ред.
2 – Не трябва да се прави набързо, всяка следваща част от тялото трябва да се измива след като предишната е измита добре.
Това да задължителните части на уду, които правят уду валидно
.
Доказателството е в ая за уду от Корана, в която Аллах казва (превод на значението):

О, вярващи, когато станете за молитвата, измийте лицето и ръцете си до лактите, и обършете главата, и измийте нозете си до глезените. И ако сте омърсени, почистете се; и ако сте болни или на път, или някой от вас е дошъл от нужника, или сте обладавали жени, а не сте намерили вода, тогава потърсете чиста земя и натрийте с нея лицата и ръцете си. Аллах не иска да ви притесни, а иска да ви пречисти и да изпълни Своята благодат към вас. Дано сте признателни! [al-Maa’idah 5:6] 


2 – Мустахаб на уду. Доказателствата са в Сунната на Пророка с.а.с.:
А – Намерение за измиване и премахване на нечистотата. Намерението не трябва да се изрича на глас, а трябва да е в сърцето. Това се отнася до всички актове на служене.
Б – трябва да се каже Бисмиллах.
В – Измивате ръцете си 3 пъти.
Г – Жабуркате устата си 3 пъти, като водата трябва хубаво да измие устната кухина отвътре, после смъркате вода и изсеквате носа си 3 пъти, като изолзувате лявата ръка за секненето.
Д – Трябва да измиете лицето си 3 пъти – от корените на косата до брадата. Мъжете трябва да измият космите на брадата си, защото е част от лицето. Ако брадата е тънка, спокойно се измива до кожата, а ако е дебела, се прокарват мокри пръсти през нея, обтрива се отгоре, по повърхността.
Е – После се измиват – старателно – ръцете до лактите. Това значи от ноктите – трябва да се отстранят всички мърсотии, които биха попречили на водата да достигне до кожата – лак за нокти, боя, мазилка, тесто и др.
Ж – След това се обтрива главата (месх) и ушите – ръката се изплаква с чиста вода, изтръсква се и се прокарва по косата – начина е да се поставят ръцете на предната част на главата и да се прокарат до задната част, след това да се върнат до предната част. Изтриват се с ушите – с палец и показалец. По отношение на месх на женската глава – обтрива се без значение дали косата е пусната или вързана, но няма нужда да се изтрива по цялата дължина (ако е дълга).
З – След това измивате 3 пъти стъпалата до глезенната си става.

Доказателствата са в хадис, предаден от Хумран, освободен роб на Усман, който казва, че Усма нибн Аффан (Аллах да се смили над него) поискал вода за уду. Измивал ръцете си 3 пъти, после жабуркал устата и носа си, после измивал лицето си 3 пъти, след това дясната ръка 3 пъти, после лявата си ръка до лакътя 3 пъти по същия начин. После обтривал главата си, следвал десния крак до глезена 3 пъти, а след него и левия по същия начин. После казал: „Видях Пратеника на Аллах с.а.с. да прави уду така, както го направих сега, после каза: „Който направи уду както го извърших аз, после направи два раката, в които мисли само за молитвата си, предишните му грехове ще бъдат опростени”. Предаден от Музлим, al-Tahaarah, 331


Условията за уду, са следните:
- да бъде мюсюлманин
- да бъде психически здрав
- да има необходимата възраст
- да има намерение да извърши уду

Уду не се приема от кяфир, от психично болен, от малко дете, недостигнало възрастта на съзряване, ако няма намерение за извършване на уду, например да има намерение да се измие, например. Водата трябва да е чиста (таахир), нечистата вода (нааджис) не може да се използува за уду. Човека трябва да махне всичко от себе си, което може да попречи на водата да достигне и измие кожата – като лак за нокти например.

Предписано е да се казва Бисмиллах – според голямата част от учените, макар да се различават дали е сунна или фард. Ако някой забрави да го изрече в самото начало, да го каже по време на измиването.

Няма различие при извършването на уду от мъж или жена. 

При завършването на уду е мустахаб да се каже: Ашхаду анна ля иллаха илла Аллах уахдаху ля шарика лех уа ашхаду анна Мухаммадун 'абдуху уа расулюху.

Свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах, Един е Той, няма съдружник и свидетелствам, че Мухаммад е Негов раб и пратеник.

Пророкът с.а.с. е казал: „Всеки от вас, когато направи правилно обмиване и каже Ашхаду анна ля иллаха илла Аллах уахдаху ля шарика лех уа ашхаду анна Мухаммадун 'абдуху уа расулюху, вратите на Рая ще му бъдат отворени и човек ще влезе от тази, през която пожелае”. (Narrated by Muslim, al-Tahaarah, 345).

В хадиса, предаден от Тирмиди, се добавя: Аллахума дж'ални мина-т-тауабийна уа дж'ални мина-л-мутатаххирин. (О Аллах стори да съм един от покайващите се и един от пречистващите се.) (al-Tahaarah, 50; класифициран като сахих от ал-Албани в Saheeh Sunan Abi Dawood, no. 48) 

Вижте също al-Mulakhkhas al-Fiqhi от al-Fawzaan, 1/36) 
А Аллах знае най-добре
Шейх Мухаммад ибн Салих ал-Мунаджид

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации