четвъртък, 30 септември 2010 г.

Поддържане на родствените връзки



Въпрос: 
Какво означава поддържане на родствени връзки (силат ар-рахм)? 

Отговор: 
Хвала на Аллах! 
Ислямът призовава към поддържане на родствените връзки, защото това има огромно значение за същността на социалните връзки (и контакти) и укрепване на сътрудничеството и любовта между мюсюлманите. Поддържането на родствените връзки е задължително (уаджиб), защото Всевишният Аллах е казал: 
И бойте се от Аллах, с Чието име се умолявате един друг, и не прекъсвайте родствените връзки! Наистина Аллах ви наблюдава. (4:1)

И е казал още Всевишният Аллах: 
И отдай на роднината правото му, и на нуждаещия се, и на пътника [в неволя], но не пилей с прахосничество! (17:26)

Всевишният Аллах предупреждава да не се прекъсват родствените връзки, като е казал: 
А тези, които нарушават обета пред Аллах, след като са го потвърдили, и прекъсват онова, което Аллах повели да се поддържа, и сеят по земята развала, за тези е приготвено проклятието и за тях е скверната обител. (13:25)
А нима може да има по-лошо наказание от това проклятие и скверна обител за прекъснатите роднински връзки? Те отричат наградата за поддържане на родствените връзки в отвъдния свят (ал-Ахира), а така също и наградата на този свят, която е дълъг живот и обилно препитание. Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, е казал: “Който желае препитанието му да бъде повече и живота му по-дълъг, нека поддържа родствените връзки.” 
Предаден от ал-Бухари (5986) и Муслим (2557) 

От Абу Хурейра радияллаху анху, се предава: Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, е казал: Наистина Всевишният Аллах е сътворил създанията, и когато Той приключил с тях, родството (рахм) станало и казало: “Това е ставане (на родството рахм) да търси Твоята защита от прекъсването. Всевишният Аллах казал (превод на смисъла): “Да. Ти ще бъдеш ли удовлетворено, ако Аз се грижа за този, който те поддържа, и да скъсам с този, който прекъсва с теб?” То родството рахм казало: “Да!” Всевишният Аллах казал (превод на смисъла): “Тогава твоята молба е приета!” след това Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, казал: “Ако желаете четете: А може би, ако вие откажете [да се подчините на Аллах], ще сътворите беззакония на земята и ще прекъсвате родствените си връзки? Именно, такива [грешници] Аллах е проклел, лишил от слух и ослепил. (47:22-23)
Сахих Муслим с разяснение от ан-Науауи 16/112
Когато научим за това е необходимо да си зададем въпроса: Кой е този, който поддържа родствените връзки? Това е било разяснено от Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, който е казал: “Онзи, който поддържа родствените връзки с роднините само защото и те поддържат тези връзки не е достатъчно. Истинското поддържане на родствените връзки е, когато той поддържа връзка с роднините, дори ако те прекъсват с него отнешенията.” Предаден от ал-Бухари (5645)

Ако отношенията са построени само върху това, да се отвръща на благодарността с благодарност, без проявата на инициатива, това не е поддържане на отношения. Това е само отговор на добро отношение. Някои хора следват принципа отплащане на подаръка с подарък, и посещение в отговор на посещение, и ако някой не ги покани, то и те не го канят или, ако някой не им дава подарък, то и те не дават подарък. Това никога не може да се нарече поддържане на родствени връзки. Това е отплата за добро, а не онзи висок статус към, който призовава ислямския шариат за поддържането на родствените връзки. Един човек попитал Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам: “Имам роднини, с които се опитвам да общувам, но те не го правят. Аз се отнасям с тях добре, а те се отнасят лошо с мен. Аз съм търпелив и добър към тях, но те ме обиждат” Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи уа саллам, казал: “Ако е вярно всичко, което казваш, то това е, все едно че им слагаш в устите горещи въглени (жар-пепел). И Аллах ще продължи да те поддържа, докато ти продължаваш да правиш така.” Хадиса е предаден от Муслим с разяснение от ан-Науауи, (16/115)
Кой може да удържи на горещите въглени и пепел? Ние търсим спасение при Аллах от прекратяване на родствените връзки? 


Шейх Мухаммед Салих ал-Мунаджид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации