вторник, 28 септември 2010 г.

Някои въпроси за уду на жената

- Ако е бременна и не може да допре ходилата си с ръка – как да вземе уду? Или не може да измие краката си в джамията, поради трудност.

Миенето на краката е от задължителните части на обмиването за молитва, без която то не е валидно, според общото мнение на сподвижниците на Пророка с.а.с.
За да не се затруднявате при взимането на уду, можете да направите едно от следните неща:
1. Чиста вода – излята върху ходилата до глезена, без да обтривате с ръка крака си. Ако водата облее цялото ходило, вие сте го измили както трябва и вашето уду ще е валидно иншаАллах. Няма нужда да обтривате с ръка.
Ан-Науауи (Аллах да се смили над него), е казал: „Гледната ни точка е, че обтриването на части от тялото, при взимане на гусул или уду, е сунна и не е задължително. Ако чиста вода ги облее или се потопи в чиста вода, дори без да мине с ръка отгоре, това е достатъчно и неговото уду или гусул са валидни. Това е гледна точка на всички учени, освен на Малик и ал-Музани, които считат това като условие за валидност на уду и гусул.
Край на цитата от al-Majmoo’ (2/214) 
2. Можете да изпълните уду в къщи, като измиете краката си и обуете чорапи. След това, ако се наложи отново да вземете уду, можете само да обършете чорапа си с влажна ръка над чорапите, това важи за 24 часам ако не сте пътник и 72 часа, ако сте пътник.

Аллаху Алям.


За обтриването на косата при уду от жената
Начина, по който трябва да се обтрива косата от мъжете и жените по време на уду, е даден в хадис от ал-Рубаййа бинт Муауиз (Аллах да се смили над нея). Ахмад (26484) и Аб уДауд (128) предават от нея, че Пратеникът на Аллах с.а.с. е правел уду в нейния дом и е обтривал цялата си глава от темето (короната на главата си) до задната част на главата си, като не е разрошвал косата си. Класифициран като хасан от ал-Албани в Saheeh Abi Dawood
-------------------------------
По материали от islam-qa.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации