четвъртък, 16 септември 2010 г.

Добродетели на поста в шест дни от Шауал






Слава на Аллах! Мир и благослов за Пратеника, неговото благочестиво семейство и сподвижниците!

Постенето в шест дни от Шауал след задължителния пост през Рамадан е Сунна Мустахаба, не е уажиб. Препоръчано е за мюсюлманите да постят през шест дни от Шауал, в което има много добродетели и голяма награда. Който пости в шест дни от Шауал, това ще му бъде записано за награда, сякаш е постил през цялата година, както е предадено в сахих хадис от Пророка с.а.с. Абу Аиюб р.а. предава, че Пратеника на Аллах с.а.с. е казал: Който пости през Рамадан и след това шест дни от Шауал, сякаш е постил през цялото време. (Муслим, Абу Дауд, ал-Тирмиди, ал-Ниса’и и Ибн Маджа).

Пророка с.а.с. е обяснил това с думите: Който пости шест дни след (Еид) ал-Фитр, е завършил тази година: (който е направил добро дело (хасана) ще има десет хасанат като него)“. Според друго предание: Аллах е направил за всяка добрина десет, колко нея, месец постене е като десет месеца, а поста в шест дни завършва годината“. (ал-Ниса’и и Ибн Маджа. Виж Сахих ал-Таргиб уа’л-Тархиб, 1/421). 

Предава се и от Ибн Кузайма с думите: Поста в месец Рамадан дава десет хасанат за всеки, а поста на шест дни дава награда за два месеца и това е пост за цяла година“.

Учените от Ханбали и Шафа’и мадхаб, обясняват, че поста през шесте дни на Шауал след поста през Рамадан е сякаш е изпълнена цяла година в пост, защото умножаването на наградите е от доброволен пост и всяка хасанат дава награда по десет колкото нея.

Друга важна полза от поста през шест дни от Шауал е, че този пост изкупва някои малки грехове от задължителния пост през Рамадан, защото никой не е безгрешен и без никакъв грях върху поста си. В Съдния ден някои доброволни дела ще изкупят грехове от задължителни дела
Пророка с.а.с. е казал: Първото нещо, за което хората ще бъдат питани в Съдния ден, е молитвата. Нашия Бог с.т. ще каже на ангелите Си – а Той знае най-добреТърсете молитвата от Моите раби, дали е завършена или не е“. Ако е пълна, ще бъде записана като пълна, а ако нещо липсва, Той ще каже: Търсете и вижте дали раба Ми е правил допълнителни (наафил) молитви“. Ако е направил, Аллах ще каже: Попълнете задължителните дела на раба Ми от доброволните му деля“. След това всички негово дела ще бъдат гледани по този начин“.(Абу Дауд)

А Аллах знае най-добре!
Шайх Мухаммад Салих ал-Мунаджид

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации