петък, 24 май 2013 г.

Футболния клуб Байерн-Мюнхен, строи джамия за мюсюлманите


Bayern Munich, mosque, Muslims, footballers
Искането е направено от халфа Билал Франк Рибери, които помолил за малка стая, облужваща специфичната нужда за молитвите
превод Милена Борисова - Иршад
Мюнхен – Подпомагайки играчите си да извършват религиозните си задължения, футболния гигант Байерн Мюнхен реши да построи джамия за своите играчи - Мюсюлмани.  
Германския футболен клуб се съгласи да построи джамия на Алианц Арена стадион, за нуждите на Мюсюлманските играчи и фенове. 
Молбата е отправена от клубния играч - халфа Рибери, поискал стая за молитва.
Новата джамия ще обслужва Мюсюлманските играчи и феновете, като там ще работи и имам на пълен работен ден, ще има и Ислямска библиотека и заседателна зала.
Администрацията обяви също, че ще финансира 85% от разходите за религиозното място, оставяйки 15% на самите Мюсюлмански играчи и на фенове, които желаят да участват във финансирането.
Публичната новина за новата джамия, е на официалния сайт на клуба.
Основан през 1900г, Байерн Мюнхен е в първите редици на Германската футболна лига, един от най-успешните футболни отбори в Германия. 
Футболния гигант е спечелил 23 национални титлк и 15 купи. 
Първия спечелен национален шампионат, е от 1932 г.
Байерн Мюнхен е най-големия спортен клуб в Германия и 4-я по големина футболен клуб в света, генерирайки 368.4 милиона евро през 2012 г. 
Байерн не е първия Европейски клуб, строил Джамия за Мюсюлманските си играчи - Ню Касъл Юнайтед също обзаведе стая за Ислямска молитва. 
Мюсюлманите се молят по 5 пъти на ден, като всяка молитва съдържа определени движения и рецитиране, като сбора от всяка от тях, се нарича рак'а. 
Петте дневни молитви са разпределени през целия ден, като първата за деня е молитвата Фаджр при зазоряване*.
-------------------------
пояснение: Ислямския календар на дните и месеци, е лунен, като самия ден реално започва  след Магриб (залез) на слънцето. Т.е. нощта е началото на деня, а не сутринта.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации