петък, 5 август 2011 г.

Сура ал-Мулк, ая 1 - програма за Рамадан

Ассаламу алейкум!
ИншаАллах Рамадан да е изпълнен с много искрени 'ибадат, приети от Всевишния! Аллах да улеснява всички ни през тези дълги дни да можем да постим по-лесно :))
След прекрасното предложение на Юмер за 30-те аят на чудната и благословена сура ал-Мулк (Владението), ще го последвам и за всеки ден от Рамадан, ще публикувам по 1 ая - арабски и български текст, транслитерация за по-удобно и бързо научаване на изуст иншаАллах, както и с четене на сурата от youtube.
Всички сте чували за предимствата от четенето на сурата ал-Мулк, но ето ви и хадис за това:


От Ибн Аббас р.а.:
Да ти кажа и хадис, за да те зарадвам? Казал: 
"Чети Табарака илледи биедни-л-мулку уа хуа 'аля кули шаийн кадир.... Научи я, научи твоите деца и децата на твоите деца, и съседите ти, защото тя а спасяващата, спорещата. Спори и се кара в Съдния ден пред нейния Създател за този, който я е чел. И иска от Създателя да го спаси от мъчението на Огъня, ако е в дъното му. И Аллах субханаху уа та'аля спасява този, който я е чел, от Адаби-л-Кабри." (мъчението на гроба - бел. пр.)

И Пратеника на Аллах с.а.с. е казал: "Искаше ми се да бъде в сърцето на всички мюсюлмани"

------------------------------------------------

تَبَارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْكُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ﴿67:1﴾ 


1.  Благословен е Онзи, в Чиято Ръка е Владението. Той над всяко нещо има сила.

Табарака илледи биедихи-л-мулку уа хуа 'аля кули шай'ин кадир
*1 Табарака е превъзходна степен на баркат. Баркат обхваща всички значения - възторг и величие, изобилие и охолство, дълготрайност и многообразие на добродетелите и достойство. Когато суперлативът табарака се формира от тях, се получава значението на факта, че Аллах е безкрайно възвишен и велик; Той е по-велик от всичко; Неговите благодеяния са безкрайни и Неговото превъзходство е безкрайно и вечно. 
*2 Тъй като думата ал-Мулк е използвана дефинитивно, тя не може да приеме никакъв ограничен смисъл. Неминуемо е да се предполага суверенитет над всичко, което съществува във Вселената. "...в Чиято Ръка е Владението" - това не означава, че Той има материално съществуващи ръце, а че е владетел и притежател на цялата сила и правомощия и никой няма право да ги споделя.
*3 Това означава, че Той може да прави каквото пожелае: нищо не може да Му попречи или възпрепятства да стори онова, което е пожелал.
1 коментар:

  1. Селям алейкум дано не прозвуча нахално може ли да продължите с транскрипцията на сура ал–Мулк.Аллах да е доволен от вас

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации