сряда, 1 август 2012 г.

Какво е това "спад през Рамадан"?!


Ассаламу алейкум!
В същност през тези дни, вие вече срещате или изпитвате симптомите на този спад през Рамадан.


Какво е това "спад през Рамадан"?

Това са едни ниски нива на енергията на мюсюлманите, която те сами усещат през 12-18-та нощ на Рамадан, когато се чувстват слаби, недобре мотивирани, както в началото на Рамадан, изморени, мързеливи и започват да пропускате Тарауих, четене на Коран, а някои дори говеенето.

Добрата новина: това е само временен момент (надявам се) и повечето хора в този период събират сили за последните 10 дни на месеца.

Лошата новина: Ако не сте внимателни с този енергиен спад през следващите няколко дни, може и да не се въстановите напълно за последните 10 дни, а да останете хронично уморени и мързеливи до края на месеца.

Така че нека да видим няколко неща, които да помогнат да излезете от този спад ин ша'Аллах.


1. Поставете съзнанието над материята: използвайте силата на волята и ума си, за да се накарате да направите каквото е необходимо, дори да не ви се иска или да мислите, че сте твърде уморени. Активизирайте се да прочетете още една страничка от Корана, когато мислите, че не можете повече, след това се накарайте да прочетете още една и продължете по същия начин...Накрая ще се окаже дори че сте прочели повече от онова, което сте чели в предишните дни. 
Наложете си да направите още два ракята Тарауих, след това още два, и още два...забележително е да видите какво правят умът и волята ни!

2. Намалете темпото, ако имате възможност: Ако сте изморен/ изчерпан и наистина имате нужда от "почивка", вместо да прекратявате своите актове на служене, намалете темпото, за да се възстановите - ако е нужно, четете по-малко Коран, отколкото обикновено и правете Тарауих не в джамията, а у дома.  
(Забележка: направете това за не повече от 2-3 дни и след това се върнете към нормалното количество ибада. Това намаляване на темпото да НЕ става навик!)

3. Дуа:  В същност този спад през Рамадан, е една възможност за нас да се справим със слабостите си като човешки същества и слабостта си като вярващи. Показва ни колко много нужда имаме от помощта на Аллах субханаху уа та'ала.  Затова молете Аллах за помощ и подкрепа, да можете бързо да минете тези критични дни, да ви даде енергия и сила да изживете и прекарате достойно последните 10 дни на Рамадан - пълни с енергия, продуктивни мюсюлмани. Ин ша'Аллах!
Надявам се горното да ви е в помощ!
Искрено ваш,
Abu Productive

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации