вторник, 18 септември 2012 г.

Дело за радикален ислям събра 300 мюсюлмани пред съда - АКТУАЛИЗИРАНА МЕДИЙНА ИНФОРМАЦИЯ



Ассаламу алейкум уа рахматуллах уа баракатух!
Бисмиллах-ир-рахмаан-ир-рахиим!
Днес е започнало съдебното дело срещу нашите водачи - сестра и братя - МОЛЯ ви, в името на Всевишния, правете много дуа Аллах да подкрепи мюсюлманите и да ни даде най-доброто, да не ни сторва фитна за немюсюлманите и за нас самите! Аллах да ни пази от фитната и да ни дари с победа, както е обещал. Амин!
======================================
новината на http://dariknews.bg/:
С конфликт започна делото срещу 13-те души, обвинени в разпространение на радикален ислям. Над 300 души се бяха събрали пред сградата на съда в Пазарджик с желание да бъдат допуснати до съдебната зала. Съдебната охрана е допуснала само малка част от тях в сградата на съда, което е довело до сериозни конфликти.
Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото.
Обвинения са повдигнати на 13 души. Всички подсъдими присъстват в залата.
Срещу Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа. Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация "Ал-Уакф ал-ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.
Един от обвиняемите Ахмед Ахмед е осъждан за проповядване на антидемократична идеология, насилствено изменяне на обществения и държавен ред, проповядване и подбуждане към национална вражда и разпалване на расова омраза. Като ръководител на група Ахмед Муса Ахмед беше задържан заедно с още четирима членове на радикалната ислямистка организация "Държавата на Халифат" през 2003-та година.
Ръководител на групата е Саид Мутлу, който е ходжа в Сърница.

===================================

новината на Агенция Фокус:

Всички 13 обвиняеми се явиха на днешното съдебно заседание в пазарджишкия съд заедно със своите адвокати

18 септември 2012 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Съдебна власт
Пазарджик. Всички 13 обвиняеми се явиха на днешното съдебно заседание заедно със своите адвокати, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пазарджик. Адвокат Велинов, защитник на четирима от обвиняемите, поиска да не бъде даван ход на делото, а за тях да се приложи тази част от закона, която ги освобождава от наказателна отговорност и им дава само административно наказание и глоба. Прокурорът по делото Недялка Попова възрази като обясни, че става дума за организация, като обясни че всички 13 подсъдими са действали заедно, а не поотделно. Съдът отхвърли искането на адвоката и даде ход на делото. Снета бе самоличността на всички 13 подсъдими – Саид Мутлу – ходжа в Сърница, Абдулах Салих от велинградското село Пашови, Ахмед Ахмед от Пазарджик, който е осъждан за подобна дейност, Неджми Дъбов от Рудозем, Хайри Шерифов от Смолян, Байрам Ушев от Смолян, Ахмед Абдурахманов от Сатовча, Изет Джалев от Благоевград, Мохамед Камбер от село Лъжница Гоцеделчевско, Юсуф Горелски от село Златарица, община Белица, Найме Горелска от град Белица, Али Хайраддин от село Вранево, община Якоруда, и Али Ходжа от село Аврамово, община Якоруда.
Пред Пазарджишкия съд продължават да стоят около 300 души – мюсюлмани, роми, като част от тях се опитват да влязат в съдебната зала, като не са допуснати от охраната. Друга част развяват българското знаме и това на ЕС. Група от около 20 жени се опитват също да влязат в сградата на съда.
Ваня НИКОЛОВА


==================================

Пазарджик. Обвинителният акт на прокуратурата за разпространение на радикален ислям съдържа осем раздела, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пазарджик. Първият - за идеологията на салафитското направление на исляма като религиозна идеология и разпространението му в България. Втори раздел – дейност на организация “Ал - Уакф ал – ислями”. Трети раздел – доказателства от хода на разследването”. Четвърти раздел – „Дейност на обвиняемите”. Пети раздел – финансиране на организацията в България". Шести раздел – експертизи, седми – обвиннеия за всички подсъдими поотделно и осми раздел – данни за личността на обвиняемите.
Прокурор Недялка Попова посочи, че салафитското направление е течение в исляма, като се приема като официална религия в Саудитска Арабия, в Европа се разпространява сред по-младите мюсюлмани. Организация “Ал - Уакф ал - ислями" работи в България от 80-те години. Най-напред неини ръководители са чужди граждани, които са екстрадирани от страната след разпореждане на службите, след това те са заменени от български граждани, получили религиозното си образование в чужбина. Организацията не е регистрирана по законовия ред. През 2002 година е направена регистрация в СГС на фондация организация “Ал - Уакф ал - ислями" със седалище София, но след молба от 2004 г. на Софийска градска прокуратура регистрацията е прекратена. На 20 май 2005 г. в Мека, Саудитска Арабия, близо до свещения храм Кааба се срещат обвиняемият Саид Мехмед Мутлу, 
Али Ходжа и свидетелят по делото Муафат Аласа. На срещата присъстват 31 души, които правят учредителен протокол и определят за административен директор на организацията в България Муафат Аласа, а Мутлу – за координатор. През 2008 година на семинар в Турция, Истанбул, присъстват шестима от обвиняемите, водени от Мутлу. Там е приета програма за работата на организацията в България, цели, които си поставя, документи и отчет. Подобен семинар се провежда и през май 2009 отново в Истанбул, като след тези срещи започва изпращане на месечни доклади за работата, отчети, определена е заплата на Сайд Мутлу, който става директор на организацията за България – заплатата му е 600 евро и 100 евро разходи. В момента продължава четенето на обвинителния акт.
Ваня НИКОЛОВА


====================================


Как "Ал Кайда" намери пътя до окръжния съд в Пазарджик

Стотици мюсюлмани защитиха 13 обвинени в проповядване на радикален ислям
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
При засилени мерки за сигурност в Пазарджик започна дело срещу проповядване на радикален ислям у нас. Пред Темида застанаха 13 души, обвинени в антидемократична пропаганда и насаждане на омраза.
Според прокуратурата организираната престъпна група е действала до 2010 г. на територията на Смолян, Рудозем, Благоевград и Сърница. По делото предстои да бъдат призовани и разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица.

Пусни видео
Саид Мутлу е обвинен, че е ръководил нерегистрирана според закона организация, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология и омраза на религиозна основа. Сред обвиненията на другия подсъдим - Абдуллах Салих, е и това, че е проповядвал във Велинград и Пазарджик омраза и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Срещу Ахмед Ахмед са повдигнати същите обвинения, но проповедите му са били в градовете Пловдив и Пазарджик.Останалите 10 подсъдими са обвинени, че са членували в нерегистрирана според българските закони организация. Максимално предвиденото в закона наказание за подобни обвинения е до 5 години лишаване от свобода.
"Властта е от Аллаха, не от човека…”
Според прокуратурата в своите специални проповеди обвиняемите са отправяли призиви от рода на „Държавата не следва да се приема от мюсюлманите, защото властта е от Аллаха, а не от човека!”, „Жена, която не носи забрадка, ще гори вечно в ада!”, „Никой от мюсюлманите не бива да дружи и търгува с хора, които не изповядват исляма!”.
Всичко това ще бъде потвърдено от четирима защитени свидетели, които ще дадат показания в хода на процеса зад параван и с променени гласове.
Връзки с "Ал Кайда” и 11 септември
Дело срещу ислямисти в Пазарджик
Снимка: БГНЕС
Всички 13 изправени пред съда днес са членове на организация, която не е регистрирана у нас – „Ал Уакф ал ислями”, индиректно свързана с терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Доказано е, че някои от терористите са посещавали джамии на организацията в Холандия. Всички подсъдими обаче заявиха днес, че са праведни мюсюлмани и категорично отричат всички обвинения, отправяни към тях.
В рамките на разследването са събрани документи за проповядване на омраза и антидемократична пропаганда, финансирани от „Ал Уакф ал ислями”. Изчислено е, че над 400 хил. евро са налети в българското ядро на организацията.
Стотици мюсюлмани подкрепиха обвиняемите
Мюсюлмани от различни краища на Родопите пропътуваха стотици километри до Пазарджик, за да проследят първия ден на процеса. Те започнаха да пристигат от рано днес – някои с личните си автомобили, други с автобуси - твърдят, че никой не ги е организирал.
Съдебната зала се оказа недостатъчна, за да побере всички желаещи да присъстват на първото заседание.
„Целта е всяване на психоза сред мюсюлманите. Видите ли, който се занимава с религията си – това го чака, и страх сред останалата част от обществото – ‘Идват еди-кои си!’,” коментира подсъдимият Али Хайредин, който предполага, че защитените свидетели, които ще бъдат изслушани в съда са „хора от службите”.
Не всички, дошли да подкрепят подсъдимите със своето присъствие, бяха достатъчно словоохотливи, за да кажат защо са тук.
Експертен коментар
Арабистът Владимир Чуков коментира, че процесът в Пазарджик е без прецедент и призова да няма провокации, за да завърши делото демократично и без напрежение.
Салафизмът проповядва ислям, различен от традиционния за България, обяснява професорът. Салафизмът капсулира и изолира мюсюлманите, които го изповядват, но до напрежение може да се стигне, само ако има желание за провокация, допълва специалистът по Близкия Изток.
„За съжалеине на фона на това, което виждаме в арабския свят - един нелеп филм без всякакви художествени стойности в момента създава един изключително неблагоприятен фон за подобни съдебни практики в България, така че е възможно някой да спекулира. Да се надяваме обаче, че традиционната българска толерантност, тази търпимост, която е съществувала в България векове, ще надделее... Защото подобен проблем би могъл да тласне България в едно непредвидимо русло. Бяхме пред изпитанието на атентата в Бургас... Ако някой се опита да спекулира, това ще е много опасна стъпка”, казва още специалистът.
Според него у нас няма почва за религиозно напрежение. Но държавата трябва да е бдителна за радикализация отвън.
„Има млади момчета, които завършват в Саудитска Арабия и се връщат в България. Ставайки духовни лица, се опитват да практикуват нетрадиционни за българския ислям порядки. Надявам се, че няма да има провокатори, които да излязат извън доброто българско демократично съдебно русло. Така че моят призив е към всички да надделее разумът”, допълни Чуков.
БТВ + ВИДЕО

1 коментар:

  1. В Пазарджик мюсюлманите се държат много отговорно и културно алхамдулиллах, никакви конфликти не е имало нито сутринта, нито в момента и то на място, където са се събрали толкова много хора - на 300, а 700! НАправили са списъци за присъстващите след обедна почивка - за да има и мъже, и жени, и от повече места в България. Хората чакат търпеливо и смятат задължително да присъстват на 26.09, когато ще е изслушването на свидетелските показания!

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации