понеделник, 17 септември 2012 г.

ДА ЗАЩИТИМ ПРАТЕНИКА МУХАММЕД с.а.с.



Филмът, който наскърби мюсюлманите по света и предизвика бурните реакции на някои от тях, е в разрез с разумното поведение и човешкото достойнство, и представлява провокация във всяко едно отношение. Това се отнася и за карикатурите, които бяха направени със същата цел.

Филмът е доказателство, че този вид провокации няма да спрат. Често мюсюлманите си задават въпроси като: Какво правим тогава ние мюсюлманите? Как да реагираме?

Отдаденият на Аллах човек, е човек цивилизован, белязан от „баграта на Аллах” човек, който не само не върши непристойност, но и не изрича непристойности. Дори и да изразява своя протест, той го прави с достойнство, така както повелява вярата в него. Паленето на национални знамена и непристойните лозунги, са поведение, което не само не се вписва в ислямския морал, но го и руши.

Когато те провокират и действаш както е очаквал провокатора, то ти си го последвал, последвал си и страстите си и той е постигнал своята цел. Това означава, че си подходящ за манипулиране и дирижиране. Когато става въпрос за религията, нещата стават още по-сериозни и по-отговорни. Ето защо, мюсюлманина се стреми да спазва границите на Аллах, защото те са светини за него:

„И не хулете онези, които зоват други освен Аллах, за да не похулят и те Аллах несправедливо, без да знаят! Така разкрасихме за всяка общност делата й. После при своя Господ ще бъдат върнати и Той ще ги извести какво са правили.” /6: 108/

„...И да не ви вкарва в грях омразата на някои хора, че са ви възпрели от Свещената джамия, та да престъпите! И си помагайте един другиму в праведността и богобоязливостта, а не си помагайте в греха и враждебността! И бойте се от Аллах! Аллах е суров в наказанието.” /5: 2/

Някои излизат с лозунги, че трябва да защитят Пратеника с.а.с.
Да защитаваш Пратеника на Аллах означава, да следваш и защитаваш неговия морал и модел в живота, които са пример и благодат за цялото човечество.

Да защитавш Пратеника не означава да се държиш като обезумял и да сееш развала. Грозните картини, които наблюдаваме във връзка с един провокативен филм, са в разрез с поведението на Пратеника с.а.с.:

Във връзка с това е и разказът на Аиша, в който се казва: “Един човек поиска разрешение да разговаря с Пратеника (Аллах да го благослови и с мир да го дари!) и тогава [той] рече: `Колко лош съплеменник е той!` Ала когато влезе, посрещна го приветливо и ведро и му говореше меко и вежливо. Когато си излезе, рекох: `О, Пратенико на Аллах, щом чу човека, ти изрече: `Това и това.`, ала после се усмихна в лицето му и го посрещна приветливо и ведро!` А той отвърна: `О, Аиша, кога си ме виждала да се държа непристойно?! Сред хората, които ще изпитат най-голямо унижение пред Аллах в Деня на възкресението, ще бъде онзи, когото хората са изоставили, за да се предпазят от непристойното му поведение.`” /Ал-Бухари/

Сред хората има такива, които живеят с безсрамие и злоба в душите си и са лишени от достойни и благородни качества, които разкриват пътя към доблестта. По най-безочлив начин те причиняват на останалите онова, което самите дълбоко ненавиждат; и намерят ли поприще, в което да засищат своята безразсъдна и изтъкана от невежество природа, лицата им злостно засияват и крясъците им са безкрайни, а яростта им няма граници.

Моля се Аллах Всевишния да ни бележи с Неговата багра, да изживеем с чест и достойнство и заслужим Неговото благоволение!


автор: Али Хайраддин

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации