сряда, 26 септември 2012 г.

Четирите съпруги


Един богат търговец имал 4 съпруги.

Четвъртата обичал най-много - купувал й красиви дрехи и я хранел с деликатеси, грижел се за нея, давайки й най-доброто!

Обичал много и третата си съпруга - бил много горд с нея и много се хвалел на приятелите си с нея. Но най-големия му страх бил тя да не избяга при някого другиго!

Втората си жена обичал много - много търпелива, внимателна и в същност тя била довереника на търговеца. Винаги, когато той имал проблем, тичал при нея за съвет, тя му помагала, изслушвайки го и го съветвала.

Първата му жена била много отговорна, лоялна, била много спомогнала на търговеца да натрупа богатството си, грижела се за имуществото и дома му...Но той не я обичал и изобщо не я поглеждал. Въпреки това, тя винаги го обичала, но той не й обръщал никакво внимание...

Един ден той заболял и не след дълго лекарите казали, че не му остава много да живее. Дълбоко се наръжил и се замислил за луксозния си живот: "Сега имам 4 съпруги, но ще умра сам! колко ще съм самотен!"

Тогава повикал 4-та съпруга: "Теб обичах най-много и те обличах с прекрасни дрехи, хранех те само с най-добрите храни. Сега умирам, ще дойдеш ли с мен?" 
"В никакъв случай!", отсякла тя и си тръгнала без да каже друго.

Отговорът й прерязал сърцето му като нож! 
Тъжния търговец повикал третата съпруга: "През целия си живот толкова много те обичах. Сега умирам, ще дойдеш ли с мен?"
"О, не! Животът е толкова хубав! Аз мога да се омъжа отново!"

Студ обвил търговеца...Повикал и втората си съпруга: "Винаги идвах за съвет при теб, ти беше моята довереница. Сега отново имам нужда от помощта ти - умирам, сам - ще дойдеш ли с мен да споделиш самотата ми?!"
"Не, съжалявам. Този път не мога да ти помогна. Най-много мога да дойда да те изпратя до гроба ти".

Отговорът го ударил като гръм и той останал без думи...
Тогава чул глас: "Живеех с теб и заради теб. Ще дойда с теб независимо къде отиваш." 

Обърнал се той и видял, че говори първата му съпруга. Не я бил поглеждал отдавна и сега видял колко е слаба, сякаш болна и недохранена. Силно загрижем търговецът извикал:
"Трябваше да се грижа за теб, когато имах възможност!"

=====================================

Поука: В същност ние всички имаме 4 съпруги до себе си през целия си живот.

4 е нашето тяло. Без значение колко сме се грижили за него да го направил красиво, когато умрем, то си отива от нас.

3 са нашето богатство и положение. Когато умре, то винаги отива при другиго.

2 е нашето семейство и приятели. колкото и да са ни били близки, когато умрем, могат да дойдат само до гроба ни.

1 е нашата душа. Винаги пренебрегвана в преследване на желанията на тялото, в стремежа към богатство и власт. Но в същност тя е единственото, което ще ни последва навсякъде, където отиваме. 
Затова е най-добре да я направим силна, да се грижим добре за нея и вярата си, докато имаме възможността за това...Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации