сряда, 26 септември 2012 г.

Поредица медийна информация за процеса

Голяма част от медийните материали са непълни и неточни, но ги препубликувам тук:


Пазарджишкият съд отново под обсада, този път и с цитати от Корана /видео/

Още от рано сутринта пред сградата на Пазарджишкия съд започнаха да се събират на групи мюсюлмани от региона и страната.
30 минути преди обявения за начален час /9.00/ на насроченото за днес съдебно заседание по делото срещу 13-те, обвинени в проповядване на радикален ислям, пространството пред съда се запълни от внушителна група и значително по-добре организирана група от стотици последователи на Аллах.  По знак повече от десетина, включително и жени, издигнаха плакати, върху които са изписани текстове от Корана.
На входа на съда отново настана суматоха от невъзможността всички желаещи да влязат в залата. Но съдебната охрана въдвори ред и създаде организация за допускане представителите на медиите.
Очаква се  делото днес да започне с разпит на свидетелите.



от 24 часа


В официалният сайт на окръжния съд в Пазарджик процесът срещу 13 обвиняеми за проповядване на радикален ислям и членуване в нерегистрирана у нас саудитска фондация е записан като дело за " тероризъм" по чл.108 "А", което е абсолютна грешка, т.к. официалното обвинение е по чл.108, ал 1. Разликата между двата члена в НК е огромна.
Това стана ясно вчера, когато трябваше да бъде даден ход на второто заседание по делото. Още преди това обаче близки на обвиняемите показаха на мобилните си телефони сайта на пазарджишкия съд и изразиха явното си възмущение от публикуваното, че съдят духовниците им за тероризъм.
Грешката предизвика полемика и възмущение и сред насъбралите се над 150 човека, които бяха дошли да подкрепят обвиняемите. Някой от тях бяха издигнали плакати пред съда с цитати от Корана. Други пък изразиха мнение, че грешката е умишлена провокация, която поставя началото на нов възродителен процес.
Това наложи адвокатите Васил Василев и Ина Лулчева, които вчера бяха конституирани като нови защитници на трима от обвиняемите, да поискат официално от съда грешката да бъде поправена в официалния сайт на институцията. В тази връзка "24 часа" научи, че става дума за грешка в програмата на сайта, където при изписването на чл.108 автоматично излизало и пояснението " тероризъм".
Специалисти обясниха, че това не може да бъде поправено механично и е необходима намесата на програмистите, създали софтуера на сайта. Междувременно вчерашното второ заседание по процеса започна с 5 часа закъснение, заради отсъствието на адвокат Хари Харалампиев, който защитава 5-ма от обвиняемите. Оказа се, че защитникът е имал вчера сутринта дело във Върховния съд, но не е уведомил за това съдия Ивета Парпулова, която ръководи процеса в Пазарджик.
На започналото следобяд заседание бяха призовани 15 свидетели и започнаха техните разпити. Днес процесът продължава.


Делото в Пазарджик за проповядване на радикален ислям на два пъти днес беше отложено за по няколко часа. Очаква се заседанието да започне в 14 часа. 

Отлагането се наложи поради отсъствието на адвокат Хари Харалампиев, който защитава трима от подсъдимите. 

Съдия Ивета Парпулова каза, че е получила уверение, че адвокатът ще се яви по-късно днес и заседанието ще може да започне. 

Около 200 мюсюлмани отново се събраха пред Съдебната палата в Пазарджик в подкрепа на обвиняемите 13 души. 

Делото се гледа при засилени мерки за сигурност. 

Възродителният процес в България никога не е спирал, само са сменяни формите, заяви една от протестиращите пред Съдебната палата пред Дарик радио. „Мен ме боли, това са мои братя, приятели“, обясни жената.
„Ние не сме опасни, не сме камикадзета, ние сме обикновени мирни граждани на тази държава. Защо държавата плаши хората с нас?“, попита друг от събралите се. 

Свидетелите от Пазарджик, които трябваше да бъдат разпитани днес, бяха освободени. На разположение остават свидетелите от Смолян и Благоевград. 

Делото тръгна миналата седмица в Пазарджик. Пред съда са изправени 13 души, членове на нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями". Тя е клон на едноименната саудитска фондация и е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Митинг пред съда в защита на съдените за радикален ислям - Пазарджик-медия

islqm1.jpgСтотици мюсюлмани от Пазарджик, Сърница и други селища на региона  са пред сградата на Окръжния съд, където се гледа делото срещу 13 членове на нерегистрираната организация „Ал-Уакф ал-ислями“.
С присъствието си те се обявяват в защита на подсъдимите, обвинени освен за членството си в забранената организация и в  проповядване на  антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.
Според близките и поддръжниците на обвинените не става дума за радикален, а за най-обикновен традиционен ислям.Те развяват  националния трибагреник и знамето на Европейския съюз.
След снемане самоличността  на подсдимите съдия Ивета Парпулова даде ход на делото. Днес се очаква да 
islqm2.jpgбъдат изслушани всичките 13 подсъдими.
Според адвокат Хари Хараламбиев, който е защитник на шестима, обвиненията са пресилени, експертите са тези, които ще решат делото, а високият обществен интерес може да повлияе на хода му.
Адвокат Емил Велев, също от защита на подсъдимите, е убеден, че това дело ще има съдбата на предишното /срещу Ахмед Муса Ахмед/ поради липса на доказателства и обвиняемите ще бъдат признати  за невиновни.



Ислямисткото дело все пак започна, Хари Харалампиев бил на дело за убийство

В 14.00 часа съдия Ивета Парпулова даде ход на делото срещу 13-те, обвинени за участие в нерегистрираната организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си  поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. 
Адвокат Хари Харалампиев поднесе своите извинения на уважаемия съд и на всички в залата, като обясни, че не е могъл да уведоми съда, тъй като в последния момент станало ясно, че делото във Върховния съд няма да бъде отложено, а то се отнасяло за убийство.
 При наличието на всички обвиняеми започна разпипът на свидетелите.Но още при първия се оказа, че има процесуална пречка. Сирийският гражданин Муафа Ахмед Мулааса, който е с двойно гражданство, поиска разпитът му  да се провежда с преводач. С българско гражданство и завършено висше образование тук , сирийският бизнесмен пресметна, че владее български на 80% и посочи области, в които не  разбира всички думи.
Това принуди съдия Парпулова да отложи за друга дата разпитът му в присъствие на преводач.
Завършилият в Саудитска Арабия ислям Йюсеин Мехмед Ходжа се опита да обясни, че между традиционния ислям и салафистокото течение няма разлика, като второто изисквало по-стриктно да се спазва Корана.
Заседанието продължава с разпит на останалите свидетели


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации