сряда, 19 септември 2012 г.

13 подсъдими и стотици защитници - всички мюсюлмани ли са "радикални" в България?!



Стотици мюсюлмани се събраха днес пред Oкръжния съд в Пазарджик, където се проведе първото заседание по делото за проповядване на „радикален ислям” от 13 български граждани. На митинга се вееха българското знаме, редом с това на обединена Европа. Мюсюлманите изразиха своята солидарност и подкрепа към обвиняемите, както и недоволството си към институциите и самото обвинение.

Както вече писахме, бе даден ход на делото, като в рамките на днешното заседание единствено бе прочетен обвинителният акт.
Ето какво споделиха пред микрофона на  „Новината” хората, събрали се пред съда в Пазарджик:
„Учат ни на обич към всички, без начение дали са роми, християни или каквито и да било. И ние не пречим на никого, и всички си ги обичаме като братя.”  - това сподели 64-годишна участничка в митинга, която бе пристигнала от Мадан.
„Тук сме, за да защитим подсъдимите, те нищо лошо не са направили”, бяха думите на 67-годишната баба Хабибе, която също бе пред съда в Пазарджик в подкрепа на своя съсед - имама на село Сърница, Саид Мутлу, който е обвинен в проповядването на антидемократична идеология. Според нея логичният изход на делото е в оправдателна присъда. Тя сподели, че цялото село декларира подкрепата си за Мутлу, като „това обвинението срещу него ни прободе в сърцата”, категорична бе тя. „Аз съм на 67-години и до момента няма никаква разлика в това, на което ме учеше баща ми едно време, и това, на което ни учи нашият имам Мутлу, и затова не разбирам защо го съдят”, заяви Хабибе Халил.
Същото заяви и 62-годишната Себиха Брахомова от Рудозем. Според нея няма никаква промяна, в това, което се е проповядвало преди 30 – 40 години и сега. Тя бе дошла на митинга в подкрепа на имама на Рудозем - Хайри Шерифов. „Познавам отдавна и него, и цялото му семейство – те са невероятни хора, много добри и недоумявам как могат да бъдат обвиняеми в такова дело”, сподели Брахомова.
„Още преди да науча къде е вратата на джамията, познавах двама от обвиняемите – Хайри Шерифов и районния мюфтия на Смолян Неджи Дъбов. Още оттогава имам едно силно впечатление за тях – това е изключително позитивното излъчване, което имат; това сокойствие, което ме обземаше при контактуването ми с тях. Когато разбрах, че те са подсъдими, бях потресен”. Това сподели Краси Иванов, също от Рудозем. Според него делото трябва да приключи с оправдателан присъда за всичките 13 обвинени. „Всичко това, което се случва с обинението и това дело, е много измислено и зад цялата тази работа стоят политически интереси, които целят разделение между хората, от което някои политически кръгове ще извлекат дивиденти на предстоящите избори”, заяви Иванов. Според него повечето хора от Рудозем декларират подкрепата си за 13-те обвиняеми, въпреки, че нямат възможност да присъстват на днешния митинг в Пазарджик.
„По принцип, съгласно конституцията на Република България, човек има право дори на проповядването на антидемократична идеология. Аз категорично заявявам, че не съм проповядва такава, но забележете, че човек има дори и това право, а обвиненията срещу мен са в именно затова.” Това каза за „Новината” бившият софийски мюфтия Али Хайраддин. Според него има редица възможни причини за обвиненията срещу 13-те, които може да са отчитане на дейност и осребряване чекове от разни фондове на ЕС; противопоставяне на различните общности за сметка на политически дивиденти, или това, че „на някой много му се иска, даже изгаря от желание да привлече вниманието на радикалните групировки по света”.
Той е категоричен, че „няма значение, в кои от тях се крие истината, последствията от тях – създаването на напрежение и насъскването на общностите в страната, са еднакво опасни”.

„Познаваме Али Хайраддин - той е много добър човек”, прекъснаха ни хора от тъплата. „Едни объркани хора – полицията, прокуратурата и ДАНС обвиняват най-честните и почтени хора, които познаваме” – продължиха с коментарите си хората, събрали се около нашия екип и Хайраддин. „Престъпниците не са обвиняемите, а институциите, които ги обвиняват, защото това е политическа поръчка”, завършиха коментара си хората.

Районният Мюфтия на Смолян Неджми Дъбов сподели единствено, че се надява на честен и обективен процес.
„След повече от 20 години нещата не са се променили по никакъв начин.” Това каза имамът на град Мадан. „Запомнили сме част от комунистическия режим и мога да кажа, че тези неща продължават и днес. Свободата, която толкова години чакахме, все още я няма и е добре това да се види и от медиите, и от обществеността в Европа”, апелира той.
Асен Бекяров„Това е поредното отклоняване на общественото мнение от наболелите проблеми в държавата”, каза пред екипа на „Новината” имамът на една от джамиите в Смолян - Асен Бекяров. Според него този процес има политическа оцветеност, като зад него стоят управляващите. Той мисли, че делото ще бъде протаквано до парламентарните избори, след което ще утихне. „20 години едно и също – търсим под вола теле, което го няма, и това е поредният фарс в държавата”, каза Бекяров. „Ако имаше „радикален ислям”, нашият район щеше да ври и кипи от безредици, а в същото време факт е, че по-спокоен район от него няма. Борбата в съвременния свят е между вяра и неверие, и всички знаем кой цели сред хората да се шири именно неверието, тъй като тогава обществото ще бъде подчинено и лесно манипулируемо. Ето защо по този начин чрез това дело се цели дискредитиране на духовните лидери, тъй като те изповядват праведност и морал. Тази теза е факт не само за мюсюлманската общност”, заключи Бекяров.
Друго мнение, касаещо обективността на институциите и в частност съдебната система в Българяи, се прокрадна от една от участниците в митинга – Фикрие Чолакова. Според нея „няма нищо случайно”. Въпреки, че не познава лично подсъдимите, тя заяви, че присъства на митинга, тъй като е абсолютно ясно за всички, че обвиненията са безпочвени и представляват посегателство към цялата мюсюлманска общност в България. „Това дело срещу тези 13 човека е дело срещу всеки един от нас“, смята момичето.

Интересен бе разказът на Геновева Сотирова, която е била християнка, но преди  6 години приема исляма и става последовател на ислямската религия. Тя е бивш разследващ полицай, но приемайки исляма започват проблеми в работата й и бива „щастливо уволнена” – както казва самата тя. Очаквайте разговора ни с нея повече подробности по темата по-късно в „Новината”

http://novinata.net/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации