сряда, 19 септември 2012 г.

Мюфтийството застана зад обвинените в проповядване на радикален ислям - интервю с Ахмед Ахмедов,, секретар на ГМ


Според секретаря на мюфтийството обвинителният акт срещу тях е "нестойностен"

В България не се проповядва радикален ислям, смята главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов. Той изрази опасенията на мюсюлманите в страната за старт на репресии срещу тях. 13 души застанаха вчера пред съда в Пазарджик по обвинение в антидемократична пропаганда и насаждане на омраза.
Пусни видео
По думите на Ахмедов, службите в случая са инструмент, а обвинителният акт срещу подсъдимите е нестойностен. Според него има опит за ограничаване на религиозния живот на мюсюлманите.
„Позицията на Главно мюфтийство и мюсюлманското изповедание е категорична, още в предшествието на делото. Тя защитава своите служители, на тях сме делегирали проповядването на нашата религия, която по право ни дава Законът за вероизповеданията в България и няма как да се съмняваме в техните способности. Тяхната дейност се контролира по отношение на проповедите”, каза Ахмедов. По думите му и без строг контрол, корективът им са хората.
По повод свидетелските показания, според които, обвиняемите са произнасяли призив за избиване на християните, защото са „неверници”, Ахмедов каза, че подобни реплики от устата на един истински мюсюлманин не могат да бъдат изречени.
Секретарят каза, че репликите са изведени от контекста, с цел да се деструктира мюсюлманската общност в България.
„Това е световен тренд по отношение на исляма, т.е. настройването на обществото срещу мюсюлманите, и още по-лошо – настройване на мюсюлманите срещу останалите”, каза Ахмедов. По думите му държавата прави това , което е нужно, но обвинителният акт бил нестойностен.
Самият факт, че 13 религиозни лидери на обществото са обвинени довежда до мисълта, че става нещо страшно, тоест това е началото, каза Ахмедов, припомняйки репресивния период преди 1989 година.
По думите му организацията, за чийто членове са сочени обвиняемите, според прокуратурата – „Ал Уакф ал ислями”, е имала дейност в България по времето на Недим Генджев, впоследствие се е самозакрила.
Те са служители на вероизповеданието и са минали през сериозен кастинг, за да стигнат до там, където са, каза Ахмедов.
Когато един мирен гражданин, спазвайки законите на страната, се опитва да живее според каноните на своята религия автоматично се превръща в оперативно интересно лице. Защо?, попита Ахмедов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации