четвъртък, 27 септември 2012 г.

Четирима свидетели по делото за радикален ислям се отказаха от показанията си (обновена)


27.09.2012 / 10:58 

Заседанието на Пазарджишкият окръжен съд започна с разпита на останалите свидетели по делото срещу 13-те обвинени за радикален ислям. От призованите за днес 18 свидетели, се явяват 16, до момента са разпитани само трима. Съдът разпита Бранимир Змияров, секретар на джамийското настоятелство в джамията в ромската махала в Пазарджик, който заяви, че един от обвиняемите Ахмед Ахмед е изнасял лекции в джамията, че е салафит и обвиняемият също е такъв. Прокуратурата направи искане за прочитане на показанията му от досъдебното производство заради противоречия.

На 27 април 2011 година свидетелят е казал, че ислямът ще завладее света и че е правилната религия, това е проповядвал и обвиняемият Ахмед Ахмед, а също и че целият свят ще стане ислямски.

Всички, които не са мюсюлмани, ще горят в ада и само ислямската религия е правилна.
Сега свидетелят твърди, че не е говорил такива нещо и не знае защо се е подписал в протокола за разпит.

Другият разпитан свидетел Иван Моллов, имам в джамията в ромската махала в Пазарджик, също не потвърди дадените показания в досъдебното производство.
Последният разпитан досега свидетел Светослав Манчев каза, че е нормално да бъде салафит и да изповядва тази част от исляма, че е чел лекции на обвиняемите Мутлу, Ахмед и Салих, в които е записано, че властта идва от Аллах, че жените трябва да се забулват в черни дрехи.

На свидетеля също бяха прочетени показанията от досъдебното производство заради противоречия.

Там той е казал, че не приема държавата, не ходи на избори и спазва само религиозните закони, защото властта се дава от Аллах.

Пред съда той също каза, че не владее добре български и не е разбрал под какво се е подписал.

Заседанието продължава с разпита на останалите свидетели.

В съдебната зала няма да бъдат разпитвани четиримата защитени свидетели. Вероятно това ще стане в последния - четвърти, ден на процеса. 

Вчера един от ключовите свидетели, Хюсеин Ходжа, се отказа от част от показанията си, дадени в досъдебна фаза.

Той заяви пред съда, че е завършил висше духовно образование в Саудитска Арабия, и обясни, че течението „салафизъм" е връщане към стриктното спазване на Корана и сюнета и всички „млади ходжи" спазват указанията.

Ходжа потвърди, че са провеждани семинари и лекции в джамии и в апартаменти, като лектори са били и част от подсъдимите в процеса.

Свидетелят призна, че за своето участие като лектор е получавал дарения от фондацията на различна стойност - 200, 300 или 1000 лева. Той посочи още, че е вземал дарения в евро от приятели в чужбина, като всички пари са давани на ръка.
В показанията си в съда Хюсеин Ходжа потвърди, че се е познавал с първия призован свидетел по делото Муафак Аласад, когато същият е бил начело на фондацията „Ал Уакъф ал Ислями".

По време на разпита на свидетеля стана ясно, че част от показанията му, дадени в досъдебното производство, са променени.

При излизането му от съдебната палата в Пазарджик събралото се множество реагира негативно на неговата поява.

Муафак Аласад пък заяви, че е с двойно гражданско - сирийско и българско. Той поиска преводач заради слабото владеене на български език. Съдът уважи желанието му и отложи разпита му за днес.

Мюсюлманите, пристигнали от различни краища на страната, подкрепящи обвинените в проповядване на радикален ислям, организираха импровизиран митинг в района на Пазарджишкия окръжен съд, където се гледа делото.

Пред събралите се над 250 души говори представителят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов.

Центърът на Пазарджик бе огласен със скандирания на арабски език „Аллах е велик". С проявата, която не е разрешена от полицията, мюсюлманите обявяват пълната си подкрепа към обвиняемите имами.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации