сряда, 20 юни 2012 г.

Относно обвинителния акт на Пазарджишката прокуратура, към 13 ислямски лидера


Много ми се иска да напиша мнение - разбира се, не за да чета собствените си думи - това е моя блог и имам отговорности към него и към публикациите...А защото съм съпричастна. 
Съпричастна като мюсюлманка, като съвременен човек, като жител на Земята и на България - която само от и заради ината на малко хора, е останала все още държава...

Писна ми. Писна ми с мюсюлманите да си трият ръцете и да си запълват отчетите за изпълнена дейност. Писна ми да правят безсмислени проблеми - безсмислени - не за да омаловажа самите проблеми, а защото нямат и елементарна култура да напишат нормално и стилистично (че и граматично!) вярно обвинение! За толкова години обвинения към мюсюлмани, чието име се знае от общоността, така и не си дадоха мъничко труд да седнат и да прочетат дори малко книжле! 

И така неуважението е МНОГО. Много - към цяла 1/10- та част от населението на България, на света и....към останалата част жители на България. Защо ли?

Към мюсюлманите казах - на най-ниско ниво да изучеха основите на Исляма - поне ако ще обвиняват, да не са така смешни изразите, които употребяват. Някакви оксиморони! А те дори не осъзнават!

Защо към останалите немююслмани - ами защото са убедени, че с такива скалъпени обвинения, ще затворят бдителни очи на граждани. Т.е. - убедени са, че гражданите са толкова неуки, тъпи и безмозъчни, че ще повярват.

Милена-Иршад

======================================================

Главното мюфтийство: Обвиненията към служителите на изповеданието са тенденциозни  

Пазарджишката прокуратурата обвини 13 души за проповядване нарадикален ислям и омраза на религиозна основа в Родопите. Според обвинението 13-те души град Сърница и околни села са проповядвали идеологията на салафитското направление на исляма и налагането на шариатската държава. Сред тях е ходжата на града Саид Мутлу, който е сочен за лидер. Всички са обвинени като ръководители и членове на нерегистрираната в България ислямистка организация "Ал-Уакф ал–ислями”, която е клон на едноименната саудитска фондация. В разговора в предаването " Нещо повече" по темата трябваше да участва и представител на прокуратурата, но според кореспондента ни Невена Петрова в прокуратурата в Пазадржик е взето решение работещите по случая да не се записват. Тя припомни случая, можете да чуете подробностите в звуковия файл, както и мнението на кмета на Сърница, който смята, че това са безпочвени нападки.
Хюсеин Хафъзов от Главното мюфтийство беше категоричен, че неразбирането и непознаването на исляма довежда до такива абсурдни ситуации. Главното мюфтийство заявява своята подкрепа в полза на обвинените служители на изповеданието. Смятаме, че обвиненията към тях са несъстоятелни и несправедливи. Те са тенденциозни и будят страх в цялата мюсюлманска общност. Ще искаме да се запознаем с конкретните доказателства, но смятаме, че те ще отпаднат пред съда. И това ще бъде ясен сигнал, че се гледа тенденциозно на дейността на мюсюлманите в страната.
Чуйте мнението на Хафъзов в звуковия файл: ТУК 
БНР

3-ма от Смолянско са обвинени в проповядване на радикален ислям
Окръжна  прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 13 души за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа. Сред тях са районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, имамът на Рудозем Хайри Шерифов и преподавателят в курса за хафъзи в Мадан Байрям Ушев.
            За тартор на групата: е сочен ходжата на Сърница Саид Мутлу, а останалите – за ръководители и членове на нерегистрираната в България ислямистка организация „Ал Уакф ал ислями".
            „Тази организация е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик", обясни за „Отзвук" говорителят на прокуратурата в Пазарджик Снежана Стоянова. По време на разследването към досъдебното производство са били прикрепени и материали от Смолян и Благоевград.     „Безспорен факт е, че съдържанието на част от иззе­тите материали и литерату­ра са с такава насоченост", добави още Стоянова.
            Обвинените са декларирали, че не признават вината си и на този етап отказват да дават обяснения.
            Делото вече е образувано и е при съдия - докладчик. Тепърва съдът ще решава, дали да i насрочи процеса или да върне акта на прокуратурата.
Според държавното обвинение групата е проповядвала антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите на демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода чрез проповядване идеологията на салафитско- то направление на исляма и налагане на шириатската държава.
            В един и същи час на 6 октомври 2010 г. служители на ДАНС, прокуратурата и следствието извършиха претърсване на домовете на Неджми Дъбов в село Борие, имама на Рудозем Хайри Шерифов, на Доспат Мехмед Захиров и преподавателя в курса за хафъзи в Мадан Байрям Ушев. Доспатският имам обаче не е в групата на обвиняемите.
            Иззети бяха ръкописи, книги, компютърът, дис­кове, мобилни телефони, както и 22 000 лева, предназначени за заплати на имамите в областта.
            Паралелно с делото в Пазарджик досъдебно производство се води и в Смолян.
            "До момента няма повдигнати обвинения в Смолян", каза окръжният прокурор Даниела Ангелова. Експертизата все още не е готова. "Трябва да се изчака становището на вещите лица, след което ще се прецени дали да се привличат лица като обвиняеми", добави още тя.
            В експертизите са ангажирани специалисти по арабистика, богословие, социология. Има назначени и компютърни експертизи, а забавянето се дължи на големия обем материал, който се изследва.
            "Все още не съм получил обвинителен акт, но не приемам обвиненията. Те не кореспондират с действителността", коментира районният мюфтия Неджми Дъбов. Той разбрал за акта от сайта на прокуратурата в Пазарджик. По време на досъдебното производство с постановление е бил привличан за обвиняем, след което последвало и частично прекратяване.
            "Това са несъстоятелни обвивния, не мога да ги прие­ма като реалност, но и не мога да ги коментирам, тъй като информацията ми е доста повърхностна.
Но реално делото е в съда, а не в публичното прос­транство. Не знам защо общественото мнение се модифицира предварително", каза още Дъбов.
в. "Отзвук" 20.06.2012


Обвиненият Дъбов: Не се крием, не сме и опасни!

„Обвиненията са несъстоятелни!". С тези думи районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов коментира повдигнатите обвинения от Окръжна прокуратура – Пазарджик за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. Припомняме, че освен него обвинението е насочено и към още 12 души от областите Смолян, Благоевград и Пазарджик. Сред тях фигурират имената на мюфтии от Доспат и Мадан.

„Не мога да приема такива обвинения срещу мен, защото аз се чувствам невинен", заяви Дъбов и допълни, че към момента не е получил обвинителен акт, като се е запознал чрез медиите за какво е обвиняван. Районният мюфтия на Смолян бе категоричен, че тези обвинения няма да създадат смут в мюсюлманската общност, защото тя е единна и спокойна. „Всички мюсюлмани са запознати с нашата дейност, няма какво да крием", каза още Дъбов и допълни, че не заслужава българското общество да се занимава с това.
Все още не е приключило досъдебното производство, което се води в Окръжна прокуратура-Смолян от 2010 г., обяви Иван Спиров. Припомняме, че тогава се проведе акция на ДАНС срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями". Спиров посочи, че забавянето е заради спецификата на експертизите, в които са ангажирани специалисти по арабистика, богословие, социология, както и на големия обем материали, които се изследват по казуса.
По думте на Спиров повдигнатият обвинителен акт в Пазарджик и ситуацията в Смолян са различни и се гледат отделно.
в-к "Родопи" Смолян

==========================================================

Декларация на Висшия мюсюлмански съвет

Ние, членовете на Висшия мюсюлмански съвет, пряко избрани от представителите (делегати) на мюсюлманската общност в Република България на проведената през февруари,
2011 г. Национална мюсюлманска конференция и действащи в качеството си на централен колективен ръководен орган на Мюсюлманското изповедание в Република България, позовавайки се на правото на вероизповедание, като основно, естествено и демократично човешко право гарантирано от Конституцията на Република България, Закона за вероизповеданията, Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, Европейската конвенция за правата на човека, водени от чувството за обществена отговорност, социална справедливост и религиозна толерантност, полагайки всички необходими усилия за изграждането на авторитета на България пред Европа и света, имайки претенциите за най-дълбоко познаване на мюсюлманката общност в България с нейната история, бит, култура и традиции, както и отчитайки нейната динамика и настроения през периода на демократичния преход, заявяваме следното:
1.    Отчитаме явлението нарастваща ислямофобия през последните 10 години в глобален план и зараждащата се тенденция за пренасянето на това явление в национален мащаб и изразяваме безпокойството си, че с опитите за създаване на подобни настроения и тенденции, както и на толерирането на такива се създават бариери в развитието на религиозната толерантност в България.
2.    Считаме, че е погрешно да се съпоставя състоянието на мюсюлманската общност в България с това на мюсюлмански общества и общности живеещи в други точки на света, тъй като съществуват твърде различни налични обстоятелства, най-вече в политически и социален аспект. Подобно сляпо отъждествяване би довело до грешна и объркваща представа за реалното състояние на мюсюлманската общност в България сред гражданите в страната ни и би породило неправилна представа и предпоставки за ислямофобия.
3.    Силно сме обезпокоени от факта, че са отправени официални обвинения срещу служители на Изповеданието –  мюфтии, имами, лектори и преподаватели, както и срещу редови мюсюлмани, че застрашават националната сигурност, обществения ред и подкопават устоите на Конституционно установения  ред в  България, като насаждат етническа и религиозна омраза. Силно сме притеснени, че с подобни обвинения се уронва авторитета на религиозната институция на мюсюлманите, като същевременно се подлага на постоянно съмнение авторитета на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много, и имат нужда от тяхната административна и религиозна компетентност за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание - колективно, публично и чрез обучение.Твърдо подкрепяме тези наши колеги, служители и редови мюсюлмани, тъй като сме убедени в тяхната почтеност и в добронамерените им усилия за благоденствието на мюсюлманите и на целия български народ.
4.    Убедени сме, че на фона на засилващите се дебати, поставящи под съмнение съществуването на успешни мултикултурни модели в Европа, България има уникалната възможност да се превърне в държава – пример, за което голяма заслуга имат гражданите изповядващи ислямската религия и най-вече техните местни и регионални представители, ръководещи религиозния им живот.
5.    Твърдим, че мюсюлманската общност в България има значителен принос за изграждането на демокрацията в България през последните 22 години, както и за приемането на страната ни в Европейския съюз, като изключителна е заслугата на работещите за религиозното усъвършенстване на мюсюлманите. Най-отговорно заявяваме, че активността на мюсюлманската общност ще продължи да допринася за повишаванетона авторитета на страната ни в Европа и света.
6.    Силно се надяваме на мъдър и обществено отговорен подход от страна на държавните институции в Република България в името на съхраняване на изградените с общи усилия през последните 22 години доверие и авторитет.

Декларацията е изпратена да Президента на Република България, Председателя на народното събрание, Министър-председателя на Република България, Главния прокурор на Република България, Омбудсман на Република България, Председателя на ДАНС, Председателя на националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС, Директора на дирекция вероизповедания към МС.
===================================================


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации