петък, 22 юни 2012 г.

Арабката, основала първия в света университет, издаващ научна степен


с благодарност към Арабски съпруги и приятелки

Фатима Ал- Фихри не е обикновена жена. Тя е една от тези, които оставят трайна следа в човешката история и арабска жена, за която трябва да научат повече хора.
Родена в Карайуан, Тунис, в семейството на заможен гражданин, тя се премества заедно с цялото си семейство  в град Фез, Мароко, където разгръща своите качества и способности.
В началото на девети век много семейства мигрирали към оживения Фез. За бащата на Фатима, Мохамед Ал Фихри, богат търговец, Фез бил отлично място да продължи търговията си.
Фатима и и сестра й Мариам били добре образовани. С израстването си те си обещали да прекарат целия си живот в полза на своята общност и й дарили големи суми. Фатима планирала изграждането на джамия, наречена Ал Кейруан. Много скоро след построяването й тя се превърща не само в място за поклонение, но и място за политически дискусии, както и образователен център, ориентиран към широк кръг от теми, по-специално към природните науки.  Започнало преподаването на граматика, реторика, логика, медицина, математика, астрономия, химия, история, география и музика заедно с Корана и Фикх (Ислямската юриспруденция). Така идеята еволюирала до учебно заведение, в което се издавали дипломи за завършена степен, макар и предимно за познаването на ислямските закони. Това било и първото в света учебно заведение, издавало дипломи за завършена степен. За официална дата на основаването му се счита годината 859. Ето как всъщност религиозната институция служи за израстването на човешката личност, стремеж, заложен в самата ни природа. Всъщност в самия Коран се казва, че хората трябва непрекъснато да се образоват и Аллах (Господ – б.а.) се обръща към Мохамед (с.а.с) с думата “Чети!”
Универститетът играе значителна роля през средните векове в областта на културния обмен и трансфер на знания между мюсюлманите и европейците. Известни средновековни учени като Маймонид, Ибн Ал Араби и др., били свързани с университета като студенти и преподаватели.
Днес, Книгата на рекордите на Гинес е признала, че това е най-старата непрекъснато действаща институция за висше образование в света. Съществуват спорове дали учебното заведение може да бъде наречено университет в съвременния смисъл на думата, но така или иначе фактът, че е първото, издавало дипломи за завършена степен остава неоспорим. Сред учените, отдаващи на висшето заведение дължимата почит, е Джон Еспозито. И всичко това се случва на фона на тъмните средни векове в Европа, замислено и задвижено от една слаба женска ръка.
Днес Фатима е много уважавана и ценена от мароканските жени заради нейната мъдрост и сила. Тя е вдъхновение за всички тях и те говорят с дълбоко уважение за нея.
Историята й хвърля малко повече светлина върху ролята и приноса на мюсюлманските жени в противовес на представата, че сред арабските жени не е имало и няма такива, които са двигатели на обществения живот.
Тъй като достиженията на ислямската цивилизация и в частност арабската остават като че ли встрани от световното внимание, е добре да се спомене, че европейските университети започнали своето съществуване 2-3 века по-късно.
Забележка: Друг, също все още действащ университет в арабския свят е университетът в Кайро, Египет, Ал Азхар, основан през 970 г.
Автор: Монсун

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации