четвъртък, 21 юни 2012 г.

Декларация на мюсюлманите в Република България

Декларацията е от името на всички редови мюсюлмани в РБ, в защита на тези 13 братя и сестра, обвинени несправедливо и тенденциозно. Моля ви, подпишете иншаАллах, за да можем в понеделник да изпратим документа на адресатите, които са записани в началото и иншаАллах да ни чуят. Аллах да е доволен от вас. Който има възможност, нека разпечата петицията и да се подпишат и хора, които нямат достъп до Интернет утре, на петъчна молитва. Нека ни чуят иншаАллах!

=======================================================================
http://www.peticiq.com/declaration_muslims_bulgaria

Декларация на мюсюлманите в Република България

До
Г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България
Г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание
Г-н Бойко Борисов, Министър-председателя на Република България
Г-н Константин Пенчев, Омбудсман на Република България
Г-н Борис Велчев, Главен прокурор на Република България
Г-н Константин Казаков, Председател на ДАНС
Г-н Цветан Цветанов, Председател на националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС
Г-н Емил Велинов, Директора на дирекция вероизповедания към МС
Всички медии

Уважаеми дами и господа,

С настоящата декларация ние, българските мюсюлмани, изразяваме подкрепата си към неоснователно обвинените 13 представители* на българската мюсюлманска общност и изказваме абсолютната си убеденост, че  изложената в медиите информация за  „проповядване на антидемократична идеология, … и налагане на шериатската държава", „проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета”, както и наличието на незаконни организации, не отговаря на истината.
Увереността ни произтича от дългогодишните ни преки контакти с тези хора по време на лекциите, проповедите и уроците им, от общуването с тях във всекидневния живот – ситуации, в които са представяли Исляма като религия на живота, насърчаваща общочовешките ценности и усъвършенстването на характера към тях, толерантността към другите и уважението към избора на различния, отговорността и дълга към обществото и страната във всичките форми на активност.
Многократно и именно по повод на световни събития точно тези хора са се обявявали против насилието, тероризма, убийствата, жестокостта и безредиците.
Несъмнено е чувството ни за принадлежност към българската нация и  силиятата ни за общото благоденствие, споделянето на проблемите и търпението в несгодите.
Огорчени и възмутени сме от тенденциозното нарочване на исляма и представителите му в нарушение на законите и дори в заговор за промяната им. Опасяваме се, че подобни действия всяват недоверие, смут, страх у обществото, вредят на нормалните социални отношения, рушат единството и пречат на добруването на народа ни.
Настояваме да бъдат прекратени практиките, уронващи авторитета на религията Ислям и на нас, изповядващите я, които сме гарант за мира, разбирателството, реда и възхода на родината ни.
Настояваме за дефиниране на понятията, широко използвани в публичното пространство, както и в конкретните обвинения, от съответните професионалисти – „фундаментализъм”, „салафизъм”, „ислямизъм”. Термините трябва да бъдат изпълнени с конкретно съдържание, което  да стане обществено достояние, за да се избегне голословенето, недоразуменията и заблудите.
Надяваме се на разбиране и мъдра ответна реакция от страна на демократичните институции в Република България.

=====================================================================
* Обвинението е срещу 13 души:
Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации