понеделник, 25 юни 2012 г.

Разни мисли за политическите фундаменталисти и медийните екстремисти


Говорейки за "радикален ислям" и в частнот повдигнатите обвинения на прокуратурата спрямо 13-те мюсюлмански проповедници едно нещо прави изключително силно впечатление, а именно, че всички те заявяват, че научили за обвиненията спрямо тях от ... медиите.
Няма да коментирам що за институция е българската прокуратура, щом обвиняем, научва че са му повдигнати онвинения от .. медиите! Изводите всеки сам може да си направи.
Но по-интересното в случая е, че вкупом всички медии разтръбиха за тези обвинения в рамките на 2-3 часа. В рамките на 3 часа медиите произнесоха присъдата на 13 български граждани.
Още по-абсурдното е самото обвинение - 13-те български граждани са обвинени в проповядването на "селефизъм", което идва от арабската дума "селеф" (селеф - прародител - буквален превод), която пък означава изповядване на религията, такава, каквато е завещана от предците, т.е. - традиционен ислям - религиозните традиции, вярвания, обичаи такива, каквито са предавани от поколение на поколение... (Според изследване за нагласите на мюсюлманите в България на проф. Евгения Иванова от Нов Български университет, съвместно "Алфа рисърч", което бе проведено 2011г., соченият за "радикален ислям" или "селефизъм" всъщност представлява ортодоксалния ислям изповядван в цял свят.)
Оказва се, че 13 български граждани, са обвинени в изповядването на 2-та по масовост световна религия, защото я изповядват така, както им е завещана от предците.....   А как иначе да я изповядват, уважаеми следователи?!
В такъв случай защо се стига до такова абсурдно обвинение?
Има две основни причини, като едната е наближаващите избори. Всеки може да си направи елементарна сметка за това, кому е угодно това обвинение и кой какви дивиденти ще извлече от него в навечерието на парламентарните избори.
Другата причина, която е валидна не само в навечерието на изборите е, че колкото по-разделено, по-разединено е едно общество, толкова по-лесно контролируемо и манипулируемо е то. Именно затова е и тази антиислямска нотка, която наблюдаваме у българските медии, като подклажданите антиислямски настроения са факт и може да ги видите във всеки форум.
Всеки Божи ден властимеющите в България ни поднасят солена доза провокации, които да ангажират вниманието ни встрани от важните въпроси на деня, като това, защо българите имат най-ниския жизнен стандарт в ЕС, защо сме в челните позиции по корупция, бюрокрация, лошо качество на здравеопазване и още хиляди подобни...
Няма как да е другояче, след като гореспоменатите медийни екстремисти си вършат перфектно работата в послушие на властимеющите, които използват парите от нашите данъци за изхранването на медийни акули...  Онези същите медии, които отново бият челни позиции по негативни показатели.
Ето защо при положение, че в районите с мюсюлманско население се наблюдават най-ниските нива на престъпност, само година след посегателството срещу молещите се в софийската джамия (посегателство не от кого да е от български политици!) същите тези мюсюлмани отново биват нарочени... затова, че изповядват религията си така, както е завещана от предците им.
Сещам се за една мисъл, която всъщност е болезнено познат за нас факт: "Ако я нямаше религията, то политиката щеше да си остане чисти подкупи."
Най-голямата вина обаче в случая имат медиите, тъй като една медия трябва да информира и координира гражданското общество, докато в България медиите единствено провокират и манипулират гражданите, които незнайно защо се наричат общество...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации