събота, 5 март 2011 г.

Още от Йемен



След виртуалната разходка из стария Йеменски град Шибам - Манхатън на пустинята, сега ще ви покажа други два древни града в тази изпълнена с история държава.


Sultan Al Kathiri била официална резиденция за пребиваване на султан Ал Kathir в града Seiyun. Двореца е построен през 1920 г. 

Комплексът се състои от 16 сгради с 90 стаи. Сградата е изградена от камъни и глина, традиционните материали, използвани в Hadhramaut. Основната сграда разполага с 4 кръгли кули при ъглите. Част от двореца се използва като археологически музей и обществена библиотека. Sultan Al Kathiri до 1967 служи като място на Кралската династия на султан Kathir Seiyun.










==================================================
 Град Забид

Градът е кръгла форма, но по-големи в някогашните центрирана от старите соуя. Той бил заобиколен от стена на четири порти, някои от тях все още са останали. Те са: 

· Баб Ал-Шабрия от изток. 
· Баб Ал-Накхи от запад или Гхолаъфига от някои. 
· Баб Ал-Яартаб от юг 
· Баб на сихам от север. 


Градът е разделен на 4 части, всяка от тях е обитавана от търговци, учени, официални лица и занаятчии.




В града има 29 джамии и 53 училища за Коран.


Град Забид е един от най-известните религиозни и научни центрове не само на Йемен, но и целия ислямски свят. Първият възпитател на Университета Ал-Азхар, Египет идва от Забид. 
В училищата на Забид се преподават тълкуванията на всички ислямски мезхеби; Шафаи, Малики, Ханафи, Ханбали, както и на Измаели.



Забид е обявен в списъка за Световно наследство на ЮНЕСКО през 1993г. 


Голяма джамия заема видно място в града. 



zabid scenery 11, Zabid, Yemen


zabid scenery 10, Zabid, Yemen

Забид е център за тъкане, боядисване и дъбене индустрии, а фасадите на къщите разказват една история на славното минало. Ослепителните богато украсени стени, цокли, колони и дървени порти разкриват естетичните аспекти на архитектурата. Величието на строителството може да се види при оцелелите структури Ал Насир Палас, Насир крепостта и кулата.








Забид е град с около 23000 жители на западната крайбрежна равнина на Йемен, на 16км от Червено море. Градът, кръстен Уади Забид, е един от най-старите градове в Йемен, е бил столица на Йемен от 13 до 15-ти век и център на арабския и мюсюлманския свят. Началото му е в далечната 819-820 г. от Мухаммад ибн Зайад, а през 1018 става седалищен център на династия Зайадид, които управлявали голяма част от юго-западната част на Арабския Полуостров. Бил е столица на династия Зиядид от 819-1018 и Наяхид династия от 1022-1158.  



zabid scenery 5, Zabid, Yemen



zabid scenery 9, Zabid, Yemen



zabid scenery 4, Zabid, Yemen








zabid scenery 2, Zabid, Yemen



zabid scenery, Zabid, Yemen





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации