четвъртък, 10 март 2011 г.

Два рака'aта при влизане в джамия:Уаджиб (задължително) или Сунна (по желание)?



Шейх 'Утаймин казва:

...ако човек влезе в джамия не бива да сяда, преди да се моли два рака'ата. Не бива да сяда, докато не направи два рака'ата, независимо по кое време влиза (в джамията), независимо дали е утро, следобед,нощ, ден, изгрев или залез, независимо по кое време, защото Пророкът с.а.с. казва:

"Ако някой от вас влезе в масжид (джамия), тогава не трябва да сяда долу, докато не се моли два рака'ата. (записан от Букхари, Китааб ал-Тахаджуд, № 1163 и Муслим в Китаб Салаат-ул-Мусаафирин № 70 и Ахмад в неговия Муснад 311/5)

Това е категорично до такава степен, че когато по времето на хутбата в петък дошъл мъж и седнал, Пророкът с.а.с. спрял лекцията и се обърнал към човека:

- Моли ли се?

Мъжа отвърнал:

- Не.

Пророка казал: 

Стани и се моли два рака'ата и ги извърши бързо. (т.е.направи ги кратки,за да може да слушаш  хутбата). (записан от Ахмад в ал-Муснад 302/3, Табараани в ал-Кабир 193/7 и Ибн Хузайма в неговия Сахих 1453)

Осланяйки се на този хадис, някои от 'улама (учените) твърдят, че двата рака'ата при влизане в джамия, са уаджиб (задължителни), защото Пророкът с.а.с. наредил на мъжа да ги извърши, при все че бил зает със слушане на лекцията, а слушане на хутбата е само по себе си уаджиб и не може да извършваш нещо друго, което не е на по-горно ниво от уаджиб.

Заради това тези учени достигат до извода, че когато човек влиза в джамия в състояние на уду' и сяда без да се моли - извършва грях.

на снимката:Нур Масджид (Турската джамия,Шарджа,ОАЕ)

изтоник: Автентична Ислямска База

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации