сряда, 7 август 2013 г.

Един хадис за последната вечер на Рамадан

muslimvillage.com

Източник: www.haqislam.org и muslimvillage.com
Расулуллах салАллаху алейхи уа саллам каза:
През последната мощ на Рамадан всички говеещи мюсюлмани, се опрощават!
Сахаба радиАллаху анхум запитали
Я Расулуллах, това нощта на могъществото ли е?
Расулуллах салАллаху алейхи уа саллам отговори:
Не! Но но е право на раба да получи наградата си, когато е изпълнил дълга си!
 [Ахмад]

Нощта преди Еид ал-Фитр е много благословена нощ и се смята, че трябва да се прекара в наафил (доброволни допълнителни) молитви и служене. Няма Тарауих в тази нощ, но отдадения Мюсюлманин е добре да прекара нощта в молитви, споменавания на Аллах и четене на Коран.
Преди празничната молитва Мюсюлманинът трябва да даде Закат ал-Фитр. Парите са за бедните и хората в нужда. Всеки мюсюлманин, дори бедния, трябва да даде този закат. То е малко количество пари и се равнява на 1.75 кг от зърно на всеки човек от семейството - по-добре е да се даде в продукти.
По повод на закт ал-Фитр Ибн 'Умар радиАллаху анху казва: "Расулуллах салАллаху алейхи уа саллам, направи закат-ал-Фитр задължителна за всеки мюсюлманин - свободен и роб, мъж и жена, млад и стар - 1 са' фурми или са' ечемик. Нареди да бъде плащана преди хората да отидат за молитвата"
(Muwatta, Книга 17, 52)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации