понеделник, 5 август 2013 г.

Експертно мнение: Халал коленето предотвратява някои заболявания

снимка Muslim Village

От: MENAFN Press
Източникhttp://www.menafn.com/
Проучвания показват, че Халал коленето защитава потребителите от различни заболявания, което е невъзможно при конвенционалните методи, използвани в много страни.
По време на съвет за Халал в Шаржа, експерти споделиха, че Халал коленето на животните играе голяма роля за предпазване от инфекциозни болести и е главната причина за популяризиране на продуктите и сред немюсюлмани.
"Начинът, по който протича клането, е от съществено значение за човешкото здраве и сигурност, както и за качествата на месото. Халал коленето включва прерязване на югуларната вена (шийната вена - бел.пр.), гърлото и езофагуса (хранопровода), което улеснява пълното изтичане на кръвта от животното и така се предотвратява растежа и размножването на микроорганизми. " каза Д-р Ибрахим Хусейн Ахмад абд ал-Рахим, Професор по инфекциозни заболявания, Университет Умм-ул-Кура, Мекка ал-Мукарама, Саудитска Арабия.
“Попречването на отделянето на врата е много важно за завършване на изтичането на кръвта, като се отстрани всичката кръв от трупа. Кръвта е типично средство за размножаване на разпространение на микроби, затова пълното й отделяне от закланото животно, е жизнено важно за защита на потребителите от инфекциозни заболявания", каза той.
Д-р Ибрахим Хусейн Ахмад абд ал-Рахим ще участва в наближаващия Близкоизточен Халал Конгрес по време на  Expo Centre в Шаржа от 16 дo 18 декември, 2013. Ще бъде проведен съвместно с 2-та OIC Близкоизточно Халал Изложение под патронажа на н.в. Д-р Шейх Султан Бин Мухаммад ал-Касими, Член на върховния съвет и управител на Шаржа.
В световен мащаб халал пазарът, който обхваща всичко - от храните до финансите и туризма - е на стойност 3 трилиона долара. Според последните оценки халал продуктите се употребяват от около 2 милиарда човека годишно, което показва годишно нарастване от 20%.
Осъзнавайки важността на темата, дискусионния форум ще се посвети изцяло на Халал-а по време на този 3 дневен конгрес. Ще се председателства от Шейх Ибрахим Абдел-Карим Аллам, Шейх ал-Азхар - главния мюфтия на Египет - ще се дискутират начините на клане, зашеметяването на животните, храната за животните и други.

Участници в дискусията ще бъдат и Мюфтията Таки Усмани от Пакистан, Мюфтията Мустафа Церик от Босна, Мюфтията Равил Гайнутдин от Русия, г-н Набил А Молла - секретат на GCC Организация по стандартизиране и Д-р Абделкадир Мохаммад Камар от Международната Ислямска Академия по Фъкх, Саудитска Арабия.
Ще се включат и представители на Институтите по Стандартизация и Метрология на Ислямските страни: Emirates Standards & Metrology Authority-ОАЕ; National Accreditation Council-Пакистан; JAKIM – Halal Certification Authority-Малайзия; MUI – Majlis Ulema-Индонезия; and Halal Science Center-Тайланд.
Също така, отбелязвайки нарастването на търговията за месо и добитък в региона на Австралия, като платинен спонсор е регистрирано Сдружението за месо и животновъдство за разговор за доброто качество на Австралийското месо.
Сдружението за месо и животновъдство на Австралия идва на конгреса във време, когато червеното месо от Австралия, експортирано през май 2013 в страните от Близкия изток, е било 16 492 тона, с 46%-но нарастване в рамките на 1 година и 7% над предишния рекорд за април 2013. 
Други теми за дискусия по време на конгреса включват качеството на нарастващата Халал търговия, Ислямското банкиране, технология за проследяване на Халал хранителните продукти и съгласуване на стандартите за Халал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации