вторник, 28 май 2013 г.

Две деца - това е допустимата граница, дадена на Рохингя мюсюлмани

фотограф: Damir Sagolj/Reuters guardian.co.uk
Аssociated Press
guardian.co.uk
превод и редакция Милена Борисова - Иршад


В опит правителството на Бирма да спре нападенията на будисти над мюсюлмани Рохингя, на последните бе забранено да имат повече от 2 деца.

Държавен служител поясни, че ограничаването на раждаемостта би намалило напрежението между будистите и техните съседи мюсюлмани Рохингя.
Местните власти казват, че новата мярка ще е част от политика, която ще забрани и полигамията в два града на Ракхайна, чиято граница с Бангладеш има най-висок процент мюсюлманско население. Двата града - Buthidaung и Maundaw са около 95% мюсюлмански. 
Мярката бе приета, след като преди седмица бе назначена комисия за разследване на насилието, излязла с предложения за семейно планиране за намаляване на популацията на малцинството мюсюлмани, каза официалния говорител на Ракхайна Win Myaing. Комисията е препоръчала удвояване броя на силите за сигурност в района. 
"Популацията на мюсюлманите Рохингя е нарастнала около 10 пъти в сравнение с Ракхайня (будистите)", казва Win Myaing. "Пренаселеността е една от причините за напрежение".
Сектантското насилие в Бурма пламна преди година в Ракхайна между местните Ракхайна будисти и Рохингя мюсюлмани. Тълпи от будисти, въоръжени със мечове, срина хиляди мюсюлмански домове, оставяйки стотици мъртви и около 125 000 бездомни мюсюлмани.
Религиозните вълнения се превърнаха в кампания срещу мюсюлманите и в останалите региони на страната.
Политиката за две деца няма да бъде прилагана над други територии на страната, освен в Ракхайна, където има най-малка популация на мюсюлмани. 
Преобладаващата с будистко население Бурма не включва Рохингя в своите 135 признати етноса. На тях се гледа като на нелегални емигранти от Бангладеш, като им се отказва всякакво поданство, Бангладеш казва, че Рохингя живеят от векове в Мианмар и би трябвало да бъдат признати за поданици. Мюсюлманското население съставлява около 4% от близо 60 милионното население на Мианмар.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации