петък, 24 май 2013 г.

Препоръчителна ли Умрата през месец Раджаб?


Ассаламу алейкум уа рахматулла уа баракатух!
Бисмиллахи-р-рахмаан-ир-рахиим
Ассалату уа салам 'ала расулиллах!

OnIslam

Раджаб е един от четирите свещени месеца, добрите дела през които са много препоръчителни. Но няма автентични хадиси, които да постановяват специални добродетели на Умрата през Раджаб.  

В отговор на въпрос, Шейх Мухаммад Салех ал-Мунаджжид, изтъкнатия Саудитски Ислямски учен и автор, казва:
Няма сахих предание от Пророка салАллаху алейхи уа саллам - доколкото аз знам – в които да се препоръчва или да показват специални добродетели на Умрата през Раджаб. По-скоро има особено значение и сила Умрата през месец Рамадан и през месеците за Хадж - това са Шаууал, Дул Када и Дул Хиджжа. 
Няма предание, с което да се доказва, че Пророка салАллаху алейхи уа саллам, е извършвал Умра по време на Раджаб, по-скоро дори това е отречено от Аиша, Аллах да се смили над нея, която казала: "Пратеникът на Аллах салАллаху алейхи уа саллам никога не е правил Умра през Раджаб.” (Aл-Бухари, 1776, и Муслим 1255)
Шейх Мухаммад ибн Ибрахим (Аллах да се смили над него) казва в своя Фатуа (6/131),
По отношение на открояването на някои дни на Раджаб за различни форми на зийара (посещение на свещени места) и пр, това няма основа в Шариа. Имам Абу Шама твърди в книгата си ал-Бида' уа'л Хауадит, че извършването на религиозни действия в определено време без да са предписани в Исляма не е правилно, защото няма времена по-добри от други, освен специално предписаните времена за извършване на определени ибадети...Затова и учените строго осъждат отделянето на месец Раджаб за извършване на Умра."
Но ако човек отиде на Умра през месец Раджаб без да си мисли, че точно тогава има някакви различни добродетели, няма нищо лошо в това. 
A Аллах знае най-добре!
Извлечение с редакция от islamqa.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации