петък, 10 май 2013 г.

You Tube културата и въздействието й върху нас (Част 1)


автор Maryam Mujahid
The YouTube Culture and Your Productivity (Part 1) - Productive Muslim

YouTube поколението

В случай, че се съмнявате, YouTube владее интернет, живота и времето ни. Tова дава съвсем ново измерение за споделянето на информацията като цяло, както и в частност за нашата религия - никога намирането на знания за Исляма не е било толкова бързо и лесно. За ентусиастите хиляди видеота, записани от известни шейхове, се качват всяка минута от цял свят.
В много отношения изобилието и достъпността на видео лекции е положителен факт, но дали е на добро наличието на толкова добро? Какво в същност правим с тази информация и как влияе тя на продуктивността ни? Насърчавани сме да търсим знание и разбиране в Корана и Хадисите, но с появата на YouTube трябва да сме внимателни дали не се превръщаме в обикновени консуматори. 

Toва е информационна джунгла - чувствате ли се претоварен?

На върха огромното количество да-не-пропусна-някое-YouTube видео, с което разполагаме, е поразително. С толкова достъпно знание пред нас би трябвало да бъдем едни Супер-продуктивни-мюсюлмани. Но в същност има много случаи, когато в тази информационна джунгла да се пропусне целта и дори да се постигне обратния отрицателен ефект. Лесно може да се претоварим с толкова информация и това може да ни въздейства негативно в няколко сфери:


Памет: Можете да забележите как подробностите ви се изплъзват. Какъв беше хадиса, който шейха спомена? Върху какво наблегна брата/ сестрата в първата част на видеото? Всички забравяме разни неща, но претоварването в информация може да ни направи много податливи към трудности в запаметяването.
Липса на концентрация и търпение: Може да се затрудните при концентрирането за дълъг период от време. Възможно е да усетите как сте "изключили" вниманието си, когато представянето на информация е по-бавно, отколкото искате. Лесно и бързо е да гледате видеота в YouTube на теми, които ви вълнуват, но скоро може да откриете, че не можете да съсредоточите повече вниманието си върху книга на същата тема или да нямате нужното търпение, когато информацията по темата не е на разположение незабавно.
Разсейване и отлагане: Има толкова интересни неща и мислите ви пърхат от една тема на друга. Ала проектите и задачите са толкова трудни да се завършат, когато сте така разсеяни. Отлагането е гадния малък брат на разсеяността. Отлагате работата върху онова, което трябва и се занимавате с неща, които са неважни. Или може би просто сте претоварени с информация, която ви блокира и вие не знаете откъде да започнете.
Разпознавате ли някои от горните симптоми? Ако отговора ви е положителен, може и е точното време за по-голям и строг контрол на информацията, което поемате, за да останете фокусирани и продуктивни.

Какво можете да направите?

Ключа към управлението е да пресявате потока от информация. Ето няколко съвета, които могат да бъдат полезни в този процес:
1. Изгответе списък
Често хората не осъзнават огромното количество информация, което поемат от YouTube. В рамките на една седмица записвайте всички Ислямски видеота, които гледате, включително темата им и времето, което сте отделили за тях. Прегледайте списъка си в края на седмицата и се запитайте какво си спомняте от цялата информация и кои видеота са ви впечатлили най-много, особено от кои от тях сте възприели нещо в действителност. Всичко това ще ви даде много добра идея откъде и как да започнете да пресявате.
2. Предимство
Когато вече знаете от какво можете да се възползвате най-много, изполвайте това, за да създадете предимство - изберете теми и оратори, които наистина ви помагат в разбирането и простъпете към действие. Избирането на теми дава предимство на най-съществените и нужни клонове на знанието. Например може да не знаете всички вътрешни и външни проявления на Даджжал, но със сигурност знаете достатъчно Коран, за да изпълнявате своите 5 задължителни дневни молитви - това е подсказка как да започнете.
3. Разделяне
Понякога трябва да спрем - редовно отделяйте време да се откъснете от Интернет, за да обмислите и поразсъждавате върху онова, което сте чули, видели и научили, да оцените себе си. Ако продължите да възприемате нова информация без да спирате, за да я асимилирате, няма да можете да я използвате пълноценно или просто ще я забравите.

Във втората част на тази серия, ще прочетете за това как да изберете видео лекции, които да ви помогнат да бъдете по-продуктивни и да увеличите ползите си.

За автора:
Марийам Муджахид е психолог и преподавател, приела е Ислям през 2000 г. В момента живее в Саудитска Арабия и целта й е да вдъхновява мюсюлманите да изявяват най-доброто от себе си.

Източник: Productive Muslim. com 
Превод и редакция Милена Борисова - Иршад

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации