петък, 10 май 2013 г.

Липсващ от 33 г. руски войник, открит в Афганистан като номадски шейх


Източникdailymail.co.uk
Превод Милена Борисова - Иршад

Руски войни, липсващ от цели 33 години, изчезнал по време на Съветско-Афганистанската война. беше намерен жив с полуномадски начин на живот.
Редовно служещия в Червената Армия Бахредин Какимов, е бил смятан за мъртъв от Съветските началници - в същност той бил ранен по време на битка през 1980, като бил спасен и лекуван от местните жители.
Той приема Афганско име - Шейх Абдуллах, оженва се за местна жена, която по-късно умира и сега е практикуващ билкар в западната провинция Херат.
Какимов - на 53, етнически Узбек, е проследен заедно с липсващите 264 от Червената Армия от ветеранска организация.
Говорител казва: ‘Здрав, със стабилна памет - веднага посочи имената на родителите си, братята и сестрите си. Иска да се види с роднините си.’
Срещата се очаква да се състои следващата седмица. Брат му, Шароф, казваd: ‘Жалко е, че родителите ми не доживяха този ден - нямам търпение да се видя с него.’
Говорителят каза, че на Какимов са показани снимки на други липсващи войници и той разпознал двама от ях, които също живеят в Херат. 
Russian soldier missing in Afghanistan for 33 years is FOUND living as nomadic sheikh in remote Afghan province 1Около 15,000 Съветски войници и повече от милион Афганци са убити между 1979 и1989, когато подкрепяното от СССР правителство в Кабул воюва с муджахидинската армия, въоръжавана от Запада и Ислямските съседи.
От 29-те открити липсващи войници, 22-ма се връщат в Русия, а 7 остават в Афганистан.
На 15 са открити гробовете.
Руснаците нахлуват в Афганистан на 27-ми декември, 1979.
Те искат да превърнат Афганистан в модерна социалистическа държава, подпомагайки Марксиствко-Ленинското правителство на Демократична република Афганистан.
Официалния резултат, е "военна задънена улица", след което се оттеглят - на 15 Февруари 1989 година.
Руснаците губят 14,453 човека, срещу между 850,000 и 1.5 милион мъртви цивилни Афганистанци. Муджахидините губят 75-90,000 войника.
Около 5 милиона Афганци напускат страната по време на конфликта, а около 2 милиона са били разселени в границите на страната.
в днешни дни в провинция Херат

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации