вторник, 9 октомври 2012 г.

Историята на Зам-зам



Хаджар кърмела Исмаил и пиела вода, докато свършила. Минало време и ожадняла много, а бебето плачело. 
Тя го оставила на хълма ал-Маруа и изтичала до съседния хълм - ас-Сафа. Застанала най-отгоре и се взряла внимателно в долината дали няма някой минаващ човек, но не видяла никого. Върнала се тичешком до ал-Маруа, после пак - до ас-Сафа и така - 7 пъти. 
Последния път, когато се върнала на ал-Маруа съвсем без сили. 
И тогава се случило чудото. 
Ангел Джибрил удрял земята, докато под Исмаил потекла вода! Това бил изворът Зам-зам. 

Можем да се запитаме защо Аллах субханаху уа та'ала е оставил Хаджар да тича между ас-Сафа и ал-Маруа цели 7 пъти, преди да покаже чудото? Ако Тох, субханаху уа та'ала, е пожелаел, е можел да й покаже Зам зам само след като допре пръста си до земята, например. 
Но не - тук има урок за всички хора - трябва да поработим, преди чудото да се случи!

От небето не вали злато - човек трябва да е активен, да дава най-доброто от себе си, а Аллах ще му даде препитание от там, откъдето не е очаквал.

Това е съобщение до цялата Умма - Ако човек си седи на едно място и не прави нищо за Уммата, надявайки се, че положението на Уммата ще се промени - това не гарантира победа...

Всички имаме нужда от активно общество, хора, които мислят и за околните и за техните нужди и комфорт. Всеки един от нас трябва да бъде добър и продуктивен в областта си, да помага на околните да бъдат добри и продуктивни в своята област и начин на живот.
Тогава нашата Умма ще се промени и ще бъде във възход ин ша Аллах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации