вторник, 23 октомври 2012 г.

Турски благотворителни организации подават ръка за помощ по време на Курбан байрам


От Менекше Токяй за Southeast European Times от Истанбул - 22.10.12


photo
Дете в Кения носи пакет от дарение, изпратено от НПО "Кимсе Йок Му?". [Кимсе Йок Му?]
Докато мюсюлманите по света празнуват Курбан байрам, или Коч байрам, от 25 до 28 октомври, Турция продължава да популяризира ценностите на единството, любовта и благотворителността чрез програми за подпомагане за нуждаещите се.
По време на Курбан байрам се колят животни, което символизира жертвоготовността на пророк Аврам. Днешната традиция повелява на бедните да се раздаде по една порция месо.
В духа на празника турската държава и благотворителни организации събират помощ и хранителни дарения, които разпределят сред бедното население в Турция и в чужбина.
От 2005 г., когато Пакистан бе поразен от опустошително земетресение, Турският червен полумесец предоставя помощи по време на Курбан байрам. През онази година Турция осигури на жертвите на земетресението в Пакистан 9 000 заклани животни.
Оттогава Турският червен полумесец е засилил дарителската си кампания, която сега обхваща Пакистан, Судан, Палестинските територии, Босна и Херцеговина (БиХ), Македония, Сърбия, Молдова, Сомалия и Мианмар.



Миналата година Турският червен полумесец организира заколването и разпределянето на 5 870 овце и кози и 750 глави едър добитък на близо 35 5000 семейства. Тази година помощта ще се определи от даренията на турския народ.
Турският червен полумесец не прави разлика между мюсюлмани и немюсюлмани.
"Сълзите нямат нито религия, нито език," каза за SETimes представителят на управителния съвет на Турския червен полумесец Хаяти Четин.
"Нашата цел е не само да раздадем храна на хората, но и да протегнем помагащата ръка на исляма заедно с всички традиции, като общото празнуване на селския мегдан," добави Четин.
Дейностите на Турския червен полумесец се провеждат паралелно с проектите за благотворителност на групи на гражданското общество.
От 2006 г. НПО "Кимсе Йок Му?" доставя помощи в Кения, Етиопия, Нигерия, Индонезия, Ливан, Пакистан, Йемен, Шри Ланка, Албания, БиХ, Азербайджан, Палестинските територии, Афганистан, Киргизия, Мозамбик, Мианмар, Перу, Камбоджа, Сенегал и Грузия.
През 2011 г. организацията изпрати месо на 179 043 семейства в 43 държави по време на Курбан байрам. Тази година ръководството на организацията цели да достигне до 70 страни в Африка, Азия, Балканите и Близкия изток.
"Тази помощ спомага за положителните отзиви за Турция и носи престиж, признание, доверие и подобрени търговски отношения с всички онези страни, които имат дълбоко доверие на нашата страна," каза за SETimes Юсуф Йълдъръм, директорът за чуждестранната помощ в асоциацията.
"Когато подбираме нуждаещите се семейства, най-напред правим социологическо проучване, за да установим кои са подходящите хора. Особено по празници като този носим със себе си разни играчки, за да раздаваме на децата в различните страни. И една малка усмивка е достатъчна да забравим цялото разстояние, което сме изминали, за да стигнем до тях," каза Йълдъръм.
"Ярдъмели Дернеги", друга благотворителна организация, планира да разпределя месо в Турция и близо 30 други страни с дарения, събрани от гражданите.
Мехмет Дери, медиен координатор на асоциацията, каза, че дори помощта, давана по време на празника, да е само "капка в морето", присъствието на организацията им дава възможност да правят прогнози за бъдещите дейности по изпращане на помощи.
"По този начин предполагаме, че нашата асоциация, заедно с други благотворителни групи в Турция, е дала важен принос за решаване на проблемите на развитието, образованието, здравето и бедността в проблемните територии," каза той.
През 2008 г. асоциацията е започнала проект, наречен "Родствени семейства", която свързва дарителски семейства от Турция с нуждаещи се семейства от Балканите, Азия, Африка, Близкия изток и Кавказ, независимо от вероизповеданието.
На Балканите хиляди семейства са се възползвали от помощта на Турция. В БиХ асоциацията "Мерхамет" работи с Турския червен полумесец и с Турската агенция за развитие.
Благодарни сме на народа на Турция, турското правителство и турските хуманитарни организации, които са ни помагали преди, по време на войната, и сега, 20 години след този период. Те продължават да осигуряват помощ на гражданите на БиХ, които се нуждаят, чрез нашата организация," каза за SETimes Хайрудин Шахич, председател на асоциацията.
Фондация "Осман Хулуси Ефенди" със седалище в град Малатия, Централен Анадол, помага на нуждаещи се семейства в БиХ от години, особено на онези, които са били разселени по време на войната от началото на 90-те години на миналия век.

"Чули, че живеем в много тежки условия, и решили да ни помогнат, въпреки че не се познаваме," каза Карич.
По време на празника месо се предоставя на семейства като това на Мумин Карич, която преди няколко години чула да се чука, отворила вратата и намерила овца - дарение за семейството й.
"Оттогава по няколко пъти в годината в дома ни идват добри хора от Турция, подаряват ни по нещо и си говорят с нас," каза тя. "Те се вълнуват от ежедневния живот на обикновените хора. Те са направили много за мен и моето семейство и ние ги смятаме за приятели, не за познати."
Кореспондентът на SETimes в Сараево Бедрана Калетович участва в изготвянето на статията.
Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации