петък, 5 октомври 2012 г.

Консерватизмът на турското общество става по-умерен


Консерватизмът в Турция както в политическата, така и в социалната сфера, е станал по-умерен в последните шест години, показва изследване на Истанбулския университет и фондация Отворено общество. 

Процентът на хората, които категорично се смятат за консервативни, е намалял заедно с процента на турците, които никак не се смятат за консервативни. За разлика от тях процентът на хората, които се определят като умерено консервативни, се е увеличил. През 2006 г. 12,6% от анкетираните не се определили като консервативни спрямо 8,6% през 2012 г. Подобно на тях през 2006 г. тези, които категорично се определили като консервативни, били 20,4%, но през 2012 г. те били едва 11,5%. 
Проф. Хакан Йълмаз, осъществил изследването, съобщи, че то е резултат от две конкретни промени в поведението, които се забелязват в личния живот на хората и могат да се определят като знак за нарастване на умереността в консерватизма. Първият е липсата на промяна в нивото на религиозност в последните шест години в съчетание с лек спад в нивото на високата религиозност. Вторият е намаляването на усещането за неудобство спрямо различния начин на живот. 
Докато процентът на хората, които заявили, че чувстват неудобство от двойки, живеещи заедно без брак, бил 60,9% през 2006 г., той намалява до 56,7% през 2012 г. Хората, изпитващи неудобство при вида на незабрадени жени, били 52% през 2006 г., а сега са само 34,6%. През 2006 г. 64,6% от анкетираните заявили, че биха се почувствали неудобно от хора, пиещи алкохол, а през 2012 г. техният брой намалял до 52,2%. 
Все повече хора в турското общество предпочитат статуквото, показва изследването, осъществено в 16 града в страната. Резултатите показват, че хората, търсещи промяна в социалния и политическия живот в страната, значително са намалели. През 2012 г. анкетираните, които заявили, че животът на гражданите трябва да се промени, са 40% спрямо 63% през 2006 г. Най-голямо е желанието за промяна в икономическия живот, като 54,1% от анкетираните казали, че искат промени в икономическата система спрямо 47,3% през 2006 г. /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации