петък, 12 октомври 2012 г.

Призивът на Ибрахим а.с.

image

Kогато Ибрахим а.с. завършил Кааба, Аллах субханаху уа та'ала му заповядал да призове хората към Хадж. Ибрахим а.с. се стъписал и казал: "О Аллах! Как моя глас ще достигне до всички хора?" Аллах субханаху уа та'ала му казал, че трябва да изпълни това, което е негова отговорност, а Аллах ще стори така, че призивът да достигне до всички.

Това е много хубав урок - не се притеснявайте за резултата / изхода от вашите усилия - мислете само за това дали правите нещата както трябва.
Ако Ибрахим а.с. беше видял, че резултата от неговите усилия е невъзможен, нямаше да направи нищо и нямаше да има Хадж. Но той се е уповавал на Аллах, сторил е най-доброто, изкачил се е на Арафат и е извикал със силен глас: "О хора! Наистина Аллах ви е предписал Хаджа, затова правете Хадж."

Всеки човек по земята по това време е чул призива за Хадж и тогава е започнало поклонението. Аллах субханаху уа та'ала казва в Корана: "И зови хората за поклонението хадж! Ще идват при теб и пеш, и върху изнемощели камили. И ще идват от всякакви далечни пътища,
28.  за да придобият облаги за себе си [и в земния живот, и в отвъдния] и в определени дни да споменават името на Аллах при жертвоприношение на добитък, който Той им е дал. Яжте от него и хранете бедняка-клетник!" (сура ал-Хаджж, 27-28).


Никога не трябва да преставаме да извършваме необходимите усилия, за да достигнем нещо само защото смятаме, че резултата е недостижим.

Има две много важни характеристики в успеха на Ибрахим:

1. Той е направил всичко необходимо, за да изпълни задачата си - качил се е на най-високия хълм по това време - връх Арафат и е извикал с най-силния си глас. 

2. Бил е искрен! Той искрено е вярвал, че Аллах субханаху уа та'ала ще стори зова на Ибрахим да достигне до всички живи същества.

Тези 2 съставки: Искреност & работа, са съставките на истинския успех на дунийа и ахира.

Един от най-уважваните учени на нашето време, когото познавам, ми даде съвет, който никога не забравих - каза ми: "Имай добро намерение и работи много!" 
Запазих този съвет, каквото и да правех и това е формулата на успеха, според която се опитвам да живея.

Напишете тази формула, залепете я на работното си място и си я припомняйте всеки ден - да имате добри намерения и да работите усилено каквото и да имате пред себе си и ще видите как Аллах субханаху уа та'ала ще отвори вратите на успеха пред вас ин ша Аллах!

Направете вашата част, останалото си е на АЛлах!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации