сряда, 23 октомври 2013 г.

Най-голямата мюсюлманска общност, вече е лице в лице с насилието. Москва. Подтискане.

Автор: James Brooke
Източник: Voice of America
16.10.2013
Превод и редакция: М.Борисова-Иршад

Москва е дом за над 2 000 000 мюсюлмани – повече от всеки друг град в Европа.

Затова, когато във вторник (15.10.2013 - бел.пр.) се отбеляза Еид ал-Адха, десетки хиляди мъже постлаха молитвените си килимчета на асфалта по Московските улици. Миналогодишната им молитва беше в сняг и дъжд.

В момента в процес на разширяване, е Московската катедрална джамия, която е само една от четирите джамии в Москва.

„Джамии са необходими и такива трябва да има във всеки микро-район”, каза Абдул Бари Султанов, руски мюсюлманин от Татарстан. „Както и медресета, училища, имами – така че хората да могат морално да са подготвени за срещата със своя Бог”.

Руската Православна църква е построила 200 нови църкви около Москва. За разлика от тях, проекти за нова джамия никога не са се сдобивали с разрешение.

Руския мюсюлмански активист Гайдар Джемал твърди, че Кремъл блокира всяка възможност за нова джамия в Руската столица.

„Те разбират само политиката на пряко подтискане”, казва Джемал, който критикува и сравнява политиката на Москва относно Исляма с времето на СССР. „И не разбират, че това ще създаде за тях самите много по-лоши проблеми, отколкото сега си представят”.

Кметът на Москва Сергей Собиянин обеща, че няма да има нови джамии в Москва. Той твърди, че молещите се мюсюлмани по улиците на столицата, са предимно азиатци, гастербайтери, които вероятно ще си отидат по домовете.

„Не всички молещи се мюсюлмани, са Руски граждани и не са Московски жители”, каза Собиянин по Ехо Москва. „Те са трудови емигранти и само 10% от тях са Московски жители и да правим джамия за всеки, който иска – мисля, че това е върха!”
„Московчани и без това се дразнят от хора, които говорят различен език, имат различни обичаи и маниери”, добави той.

Собиянин, съюзник на Кремъл, спечели кметските избори миналия месец. Той, изглежда знае какво мислят избирателите.

В неделя имаше протест на представители на работничесата класа от Москва със славянски произход срещу Централноазиатци и Казказци, скандирайки „Русия, напред! Русия, напред!”
Искрата бе подпалена след арестуването във вторник на Азербайджански емигрант по подозрение за убийство на млад руснак.

Докато голяма част от протестиращите са освободени, над 2000 работници емигранти, са задържани за проверка. Политици призоваха за забрана на продажба на апартаменти на чужденци и за рестрикции при издаване на визи за имигранти от южните мюсюлмански нации, които само преди поколение са били част от СССР!

След разпадането на Съветския съюз Изолда Кукушкина се премества в Москва от Украйна – една нация, която се разглежда като културна и религиозна люлка на Русия. Във вторник, в близост до Московската катедрална джамия, тя видя реките от молещи се мюсюлмани.

„Страхувам се, че всичко ще стане мюсюлманско”, каза тя. „Повярвайте ми, аз ги харесвам, но Москва трябва да си остане славянска. Трябва да има баланс. Но този емигрантски приток влияе по лош начин на живота ни”, каза Кукушкина.

Засега Московското бъдеще се разиграва по улиците, разделено между молитви и погроми.






James Brooke

Чуждестранен кореспондент, който предава от 5 държави, той е Директор на бюрото на Гласът на Америка за Русия и бившите Съветски републики. 

1 коментар:

  1. Иска ли да забранили продажбата на апартаменти на чужденци в Русия (СССР) а черноморието ни плува от руско езични пришълци, изкупуващи масово апартаменти, и образувайки микро руски анклави. По тази същата причина. Трябвали властите в съседна TR да забранят продажбата на недвижимо имущество на руснаците буквално заливащи TR. Значи това което те искат да го наложат като някакъв си модел на общество, категорично се сърдят и заплашват дори, този който на тях самите им го наложи този модел, който те го изискват. Ти им казваш на руснаците да се махат от земята ти, и че не искаш да ги виждаш. Те идват, и по най-нагъл начин ти казват че без тях и слънцето не изгрява дори, и ти налагат техни си марионетки.

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации