понеделник, 28 октомври 2013 г.

Димния сигнал

Businessman on Deserted Island
Автор: Abu Muhammad Yusuf
Източникmuslimvillage.com
Пътешествието на живота може да бъде като влакче в увеселителен парк - често сме поставени екстремни условия, които подтикват към униние и безпомощност. 

Пратеникът на Аллах, салАллаху алейхи уа саллам, е казал: "Наистина когато Аллах обича хората, Той им дава изпитания. Когато човек е удовлетворен, Той е доволен, а който се гневи, над него е яростта". (Hadith-Tirmidhi)

Трябва да се стремим да приемаме битките в живота и вярата в Аллах. Няма развитие без трудност. Житейските изпитания са необходими за собственото ни усъвършенстване, затова когато дойдат, приемайте ги, възползвайте се от тях и никога не губете надежда, а се поставете в пълно Упование и Вяра в Аллах. За ума проблемите са това, което са упражненията за мускулите - карат ви да се стегнете и ви правят по-силни.

..............

Единственият оцелял от корабокрушението беше изхвърлен на малък необитаем остров. Трескаво се молеше на Аллах да го спаси и всеки ден наблюдаваше хоризонта за помощ, но без резултат. Но въпреки всичко запази надежда за помощ от Аллах и продължи да се моли.

Изтощен, все пак си направи малка колибка от плавеи да го защитава и да съхранява онова, което му е останало. Но един ден, като се връщаше, след като бе обикалял за храна, видя малката си къщурка в пламъци, а димът се извиваше в небето.

Най-лошото се бе случило и всичко бе загубено. Почувства се зашеметен от мъка: "Аллах, как можа това да се случи на мен?!" плачеше той. 

Рано на следващия ден, точно преди молитвата Фаджр, го разбуди звука на кораб, приближаващ се към островчето. 

Идваше да го спаси. 

"Но как разбрахте, че съм тук?!", запита ги мъжът,
"Видяхме димния сигнал". отговориха. 
Аллах казва: 
“…и бъди търпелив към онова, което те сполети! (Коран 31:17) и 
Не страдай! Аллах е с нас. (Коран 9:40)
Лесно е да се обезсърчиш, когато нещата не вървят добре. Но не трябва да се отчайваме, защото Аллах е на мястото си в живота ни, независимо дали е в леснина или в трудност, в болка или страдание. Аллах казва:

Да, с трудността има и леснина.(Коран 94:6) и 
И който се уповава на Аллах, Той му е достатъчен”. ( Коран 65:3)
И помнете, когато следващия път малката ви колибка гори, това най-вероятно е димен сигнал, призоваващ Милостта на Аллах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации