сряда, 2 октомври 2013 г.

Будистите в Мианмар убиха 94 годишна Мюсюлманка

източник International Business Times
aвтор:  

Мианмарското малцинствено население от Мюсюлмани, е цел на жестоки репресии от страна на будисти вече втора година. Често опожарявани са мюсюлмански домове, селища, джамии, магазини. (Reuters)

Будистка тълпа уби 94-годишна мюсюлманка и запали най-малко 70 къщи в Рахина, Мианмар.
Полицията съобщи за над 800 въоръжени в мечове бунтовници, щурмували улиците на Thabyuchaing, на 20km (12 мили) северно от крайбрежния град Thandwe.
Възрастната жена е намушкана до смърт, докато протестиращите подпалвали мюсюлмански домове. Жертвите са с името Kamans, едно от различните мюсюлмански малцинствени групи, съставляващи над 4% от 60 милионното Мианмарско население.
За подобни атаки е докладвано в близките селища Shwe Hlay и Linthi. 
Сектантското насилие на будисти срещу мюсюлмани продължава вече втора година.
Будистите твърдят, че бруталните има атаки са в отговор на изнасилване от страна на мюсюлмани. Но от мнозина тези действия се окачествяват, като геноцид. 
Говорител на полицията твърди, че последната вълна на насилие, е породена от спор tв Thandwe, при който шофьор на такси - будист вини Мюсюлманин - собственик на магазин, че го е обиждал на паркинга пред магазина си.
Полицията задържа за разпит собственика на магазин, но го пусна малко по-късно, което предизвика гнева на будистите. Тълпата започна да хвърля камъни и след това и факли по дома на мюсюлманина и по съседни домове.
Беше наложен вечерен част, след като насилието бързо се разпространи извън Thandwe към близките селища, като Thabyuchaing.
Kamans са официално Мюсюлманско малцинство с граждански права, но въпреки това са подложени на силни репресии през последната година от страна на будистите. Друга по-голяма Мюсюлманска група - Рохингя, не е получавала досега гражданство в Мианмар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации