петък, 2 август 2013 г.

«Мамо, аз съм мюсюлманка»

«Мамо, аз съм мюсюлманка» - думите малко трудно излизат от устата ти и със замряло сърце вижаш как майка ти, която те е родила, която те познава наизуст, се опитва да изрази с думи ужаса си, че дъщеря й е приела най-осъжданата религия в света.

Журналистката Лорън Бут, сестра на съпругата на бившия Британски премиер Тони Блеър, се готви да се изкаже по време на антивоенен митинг

Въпреки, че 5 години преди да кажа Шахада пътувах в мюсюлмански страни, майка ми все пак беше в шок. Не очакваше, дори не беше помисляла, че нейната обичаща уиски, ходеща с големи деколтета и цапната в устата голяма дъщеря, ще приеме нещо толкова "пуританско".
Наистина трябва да отдам дължимото на майка си. Независимо от тихия ужас, през последните 3 години, стискайки устни, с всички сили се опита да се примири с това, че Ислямът влезе в нейния живот при това от най-неочакванoто място. 
Това, което се случва в семейния кръг, трудностите, които възникват, е отражение на случващото се в световен мащаб, реакцията на обществото като цяло. И винаги е било така.
Помним как Курейш с всички сили са правили непоносим живота на Пророка с.а.с., след като е обявил през най-близките си, че Бог е Един.
Голяма роля в дискредитиращата им кампания е била отредена в разпространяването на слухове и сплетни. Най-напред предупредили всички местни да избягват Пророк Мухаммад, а след това и гостите на Мекка, поклонниците от различни страни били съветвани да странят от "вълшебника и магьосника". Курейш постоянно повтаряли, че Мухаммад е "загубил разсъдък". Защо се е наложило това обвинение?
Защото преди това бил известен с добрия си характер и се е ползвал с обществено уважение. Бил роднина на някои от най-влиятелните за времето си хора на Арабския полуостров. Затова е било невъзможно да го дамгосат като глупак или злодей - това щяло да бъде лесно опровергано. И тогава се сетили за обвинение в безумие. В отговор на тази лъжа Аллах низпослал следната ая:
Нун. Кълна се в калема и в онова, което пишат!  Ти [о, Мухаммад] ­ по милостта на твоя Господ ­ не си луд. За теб има несекваща награда. Ти наистина имаш велик нрав. Ти ще видиш и те ще видят кой от вас е безумният.
 (Корансура ал-Калам, 68:1-6)

Вместо задушни кръчми — една нова вселена

Както по времето на Пророка, така и сега – за повече от 1400 години, реакциите не са се променили. Единственото, което е различно, е че наместо поетичните оскърбления върху мюсюлманите, сега от всички страни се сипе страх и отвращение към Исляма.
Порази ме реакцията на невярващите ми колеги и познати – интересуваха се не толкова от духовната промяна, а от това, което наричат «начин на живот».
Ама как!? Съвсем НИКАКЪВ алкохол?
Ама как!? НИКАКВИ колбаси и  бекон?
А какво да кажем за мъжете?
И имайте предвид, че съм на 42 с две деца.
Мотаене по нощни клубове, мимолетни запознанства и напивания - за съжаление британския народ не може да разбере липсата на това, което е прието да се прави. У нас имаш право да се напиеш и на болничното легло...
Повечето новоприели постепенно - а и веднага - се "отстраняват" от обичани преди това места и компании. Ислямът открива цяла вселена пред разума. Сякаш изведнъж се отваря вратата, която ни е държала заключени в тъмен килер, а отваряйки се, тя ни показва вечността. И разговорите за мода веднага се оказват не на място...
План за дискредитация на 1400 години
Трябва само да сложиш хиджаб и обществото с ужас се отдръпва, а зад гърба ти започва шумно присмиване. 
Същите статии, които съм написала преди десетки години, са нападани в последно време - този предсказуем обрат на събитията не ме удивлява, нито ядосва. Как иначе някои от най-уважаваните и публикувани автори и редактори във Великобритания да отреагират на това, че бившата им колежка е приела религия, която те регулярно поставят на позорния стълб?
В очите на британското общество приелите Исляма са представяни за бедняци и неудачници, вероятно страдащи от криза на средната възраст - за да може обществото като цяло - в крещящ пиянски унес, да не загуби смисъла.
"Коя жена по собствена воля и на драго сърце ще премине в религия, която винаги е поддържала подтискането, мъченията и убийствата на хиляди християни, хомосексуалисти и инициативни жени по целия свят?! Мисля, че само жена, която пише любовни писма на сериен убиец" - пише един от умерените раблоиди на Острова.
Най-красноречивата проява, която настъпва - от тъмнината към разбирането - има много деликатен аромат. Усещат го само хората, които ви познават по-добре от всички - тези, които са израстнали с вас, с които сте плакали на оценки от изпити или сте се смяли над непълнолетните глупости. Приятелите от детството, с които сте се клели във вечна вярност, превърнала се в истинска настояща и бъдеща привързаност. 
Независимо от възгледите им, техните меки и ненатрапричиви въпроси, напомнят на новоприелия за цялата необятност на започнатия път.
«Променила си се», – каза моя приятел Сам, последния път, когато се срещнахме на кафе. «Усещам някакво спокойствие у теб, което по-рано липсваше».

Смирение пред Бог

Встъпвайки в Исляма, се смиряваме пред Бога. Обидите от страна на общесвтото само усилват вярата ни в Него. Издевателствата и униженията само ни помагат да разберем по-добре изпитанията, на които е подлаган любимия ни Пророк Мухаммад. Затова въпроса не стои в това дали ще се промени обществото в отношението си към нас, защото историята ни показва, че това е много малко вероятно.
Настоящия  въпрос се заключава в това как, точно като Пророк Мухаммад, да се отнасяме така сдържано към онези, които са груби с нас?
И как да сме точно така благодарни и търпеливи по времето на собствените ни изпитания, да благодарим на Бог за добрите и за лошите дни?
И служете единствено на Аллах, и нищо не съдружавайте с Него! И към родителите ­ добрина, и към близкия, и сираците, и нуждаещите се, и към близкия съсед, и към далечния съсед, и към другаря редом, и към пътника, и към владените от вашата десница! Аллах не обича горделивия, самохвалеца.
(Корансура Жените, 4:36)

Лорън Бут, британска журналистка и правозащитничка. Английския вариант на статията е публикуван на сайта Onislam.net.
Превод и редакция Милена Борисова-Иршад

1 коментар:

  1. P.S.САМО ,ЧЕ АЗ ЗАРАДИ АЛЛАХ ЗАРЯЗАХ ВСИЧКИ И МИ Е ДОСТАТЪЧЕН САМО ТОЙ ДА ОБЪРНА ЦЕЛИЯ СВЯТ

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации