вторник, 29 януари 2013 г.

Добри дела: #304 Стоп на презапасяването, разсъждения върху сура Ал-Хумаза – Клеветникът

1000gooddeeds.com




Разсъждения
1. Сурата показва низкостта и примитивността на човек, който дава от богатството си, за да накара останалите да му се подчиняват и прави това, докато сам не започне да се чувства непоносимо. Той мисли, че богатството е висшата ценност в живота, преди която всички останали стандарти и ценности, са второстепенни. Смята, че притежавайки богатство, той контролира хората, без да отговаря за собствените си дела. Въобразява си, че парите и имането му са божество, способно на всичко без изключение, дори срещу смъртта, правейки го безсмъртен и предпазвайки го от Божия съд и наказание. 
2. Намирайки се под властта на богатството, човекът постоянно го брои и пресмята, като получава удоволствие от това и продължава да го прави...Tази порочна суета го води до това, да си позволява да мами другите, да им се подиграва и осмива, да ги клевети. Този човек критикува останалите вербално, с жестовете - имитирайки гласовете, движенията и мимиките им, подигравайки се и клеветейки ги.

3. Това е унизителната и долна картинка, представяща един низък, лишен от идеали и вяра човек. Ислямът презира този тип хора, чиито характеристики са диаметрално противоположни на високите стандарти за морал и отношение в религията.
4. Ислямът категорично забранява подигравки и присмех на други, както и умишлено търсене и разкриване на недостатъци. Този случай в Корана е описан като мръсен и грозен и строго предупреждава всеки, впуснал се в подобно действие. 
5. Предупреждението идва под формата на картина от Отвъдното, обрисуваща  и психическо и физическо страдание в Ада - осезаема. Тя свързва престъплението с наказанието и неговия ефект върху злосторника. Oт една страна е обрисуван надсмиващия се, клюкарещ клеветник, който се подиграва и дразни другите, докато сам той си прибира богатството, мислейки, че то му гарантира безмъртие и безнаказаност. Образа на циничния клеветник, черпещ сила от имането си, е в контраст с малкия пренебрегнат човек, но превърнат в рушащ инструмент, помитащ всичко по пътя си. 
Скоро той ще смаже и структурата на гордостта. 
6. Рушащия инструмент,  в същност е "Разпаления огън на Аллах, проникващ в сърцата" (ая 6-7). Идентифицирането му като "Божи" огън показва, че става дума за изключителен, необокновен вид огън, ужасяващ. Този огън се издига над човека, който клевети и се подиграва с другите. За допълване на картината на пренебрегнат, отхвърлен и смачкан човек, огънят се затваря над него, заключвайки го - никой не може да го спаси, никой не се интересува вече от него - остава заключен в този стълб от огън.


Източник: Sayyid Qutb -- in the shade of the quran

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации