четвъртък, 31 януари 2013 г.

КУТЛУ ДОУМ - СВЯТОТО РОЖДЕСТВО не е от Исляма


О, Аллах! Опази ни от този и всички бидати и от какъвто и да е вид ширк, стори ни да сме от тези, които се покланят и напълно Ти се подчиняват и направи така, че да умрем като мюсюлмани...Амин.

От известно време в Главно мюфтийство организира така наречените тържества във връзка с рождената дата на Мухаммед с.а.с.
Идеята е да бъдат събрани повече хора и да се обяснява религията. Какво се случва на практика:

1. В повечето случаи, както напоследък се получава, присъстват същите тези хора, които ходят в джамията. От цели региони се събират стотина човека, както в петъчния ден.

2. Лекторите вместо заинтригуващи младите хора лекции, продължават да изнасят същите тези теми, които постоянно се повтарят на хутбетата в петъчния ден - както по-старите ходжи и днес, продължават същите методи, които не предлагат нищо ново.

3. Често явление е на тези тържества да се използват хвалебствия за Мухаммед с.а.с., които са присъщи единствено за Аллах Всевишния.

4. На тези тържества повече се споменава и говори за Мухаммед с.а.с., отколкото за Аллах Всевишния и така акцента е върху превъзнасяне на творението, вместо на Създателя. Това е достатъчно, за да си зададем въпроса каква е ползата и каква - вредата от всичко това, защото гореспоменатото е аргумент, от който не следва знак плюс. Към него трябва да добавим и това, че никога в Златния век на исляма, а и след това, не е празнувано рождението на Мухаммед с.а.с. Това се въвежда късно от Фатимидите шиити в Египет. Да не споменаваме и факта, че има разногласие между историците и относно рождената дата на Пратеника с.а.с.За сметка на всичко това обаче, не малка част от обществото вече знае, че се празнува рождението на Мухаммед с.а.с. и както християните си имат Рождество и ние си имаме Рождество. В основата на тези тържества се оказва политическия, вместо религиозния интерес. Щом едни го правят и ние ще го правим, не е важно дали религията го подкрепя или не.

източник на материала и снимката - профила на Muuehhid Musa 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации