вторник, 29 януари 2013 г.

Примери за приемливи причини за искане на хула’ от съпруга


Шейх ‘Абд-Аллах ибн ‘Абд ал-Рахмаан ибн Джибрин




Въпрос:
Възможно ли е жената да предприеме хула дори съпруга й да не е съгласен с това? Можете ли да споменете някои причини?


Отговор:
Слава на Аллах!
Зададох въпроса на Шейх ‘Абд-Аллах ибн ‘Абд’л-Рахман ибн Джибрин и той отговори:
1.     Ако жената не понася например начина, по който съпруга й се отнася с нея – той е извънредно взискателен, или раздразнителен, докачлив, или прекалено много често се ядосва, или я критикува и я укорява дори и за малка грешка или недостатък, тогава тя има право на хула’ (развод, провокиран от жената).
2.     Ако тя не понася как изглежда мъжа й поради някаква грозота или уродливосст, или пък е умствено болен, тя има право на хула’.
3.     Ако той не изпълнява религиозните си задължения, например, не се моли, не спазва молитвата в джама’а, не пости през Рамадан без причина, или ходи на партита, на които има много харам неща – алкохол, разврат, музика и пр. – тя има право на хула’.
4.     Ако той я лишава от правото й да харчи от издръжката си, от дрехи и от други нужди, ако той е способен да й ги даде, тогава тя има право на хула’.
5.     Ако той не й отдава дължимите съпружески права и по такъв начин
6.     Ако той не изпълнява съпружеските си задължения – поради импотентност (невъзможност за полов акт) или защото не я харесва, или предпочита друга, или е нспособен да се отнася еднакво с жените си (ако има повече от една съпруга), тогава тя има право на хула’.
А Аллах знае най-добре!
Въпрос № 1859

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации