вторник, 14 юни 2011 г.

Декларация на Националния съвет на религиозните общности в БългарияMonday, 13 June 2011 12:00

Националният съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) с особено безпокойство, проследи през последните месеци редицата прояви на насилие, антирелигиозни демонстрации и изказвания на някой политически лидери по повод религиозните свободи и права на отделните вероизповедания в България.

Поредицата от побои над членове и симпатизанти на Евангелистката църква, Свидетели на Йехова и мюсюлманската общност в София, скандалите пред Храм паметника „Александър Невски”, по време на тържествата в Батак и честванията в Атонския манастир, показаха една нарастваща агресия в българското общество към различните, неуважение към собствената си история и вяра и към Българската Православната църква.

Поради тази причина, ние приветстваме със задоволство декларацията на Народното събрание и всички подкрепили я политически партии и обществени организации, като ясен знак, че подобни прояви нямат място в нашето общество. Те не са присъщи на традициите и културата на българския народ и срамят името на България пред Европейската и световна общественост.

Само когато държавата и обществото са единни в противопоставянето си на подобен род хулигански прояви, ние можем да пресечем развитието на тези опасни тенденции и да възпитаме нашите деца в дух на толерантност и разбирателство.

НСРОБ, като колективен орган на основните религиозни деноминации е пример за такова сътрудничество и ние ще продължим да заемаме активна позиция за противопоставяне на подобни прояви и за възпитание на нашата младеж в традиционните за всички вярващи добродетели и ценностна система.

Председател:
Рупен Крикорян

http://genmuftibg.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации