сряда, 15 юни 2011 г.

Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци

Сблъсъкът пред джамията в София. Снимка: Reuters


Ръководството на Главното мюфтийство призова мюсюлманите в цялата страна да бдят за нападения и провокации от всякакъв вид. Това се посочва в остро писмо до медиите по повод зачестилите инциденти.
"След поредния случай на насилие над мюсюлманин и оскверняване на джамия в България мюсюлманската общност получава ясно послание, че държавата или не е в състояние да ни опази, или не желае това, което ни поставя в много тежка ситуация като граждани на ЕС, които все още се надявахме, че има достатъчно добри демократични механизми за предотвратяване на репресиите срещу нас", се посочва в изявлението.
В тази връзка мюсюлманите изразяват готовност сами да се погрижат за собствената си сигурност и права, тъй като очаквали натискът срещу тях да продължи.
"Поредицата от случаи ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятно може да произлязат и по-мащабни насилствени операции", се посочва още в изявлението.
"Такъв вид ислямофобия и натиск, изразяващи се в заплахи, обиди, ограничаване на религиозни права и физическо насилие, би следвало да се разглеждат като опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци, гражданска война, и застрашават националната сигурност", категорични са от Главното мюфтийство.
Оттам посочват, че след сблъсъците пред "Баня Баши" на 20 май 2011 г. мюсюлманите са получили подкрепа от политици, интелигенция и част от обществото. "Истинска подкрепа означава да не се повтарят подобни сцени, но те даже зачестиха", пише в изявлението.
От Главното мюфтийство са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и са сигнализирали за "няколко поредни случая на нападения на молещи се, проследяване и опити за побой на мюсюлмани след молитва, словесни закани и групи, които наблюдават режима на джамията".
"Резултатът е явен – нахлуване и оскверняване на храм, жесток побой над редови мюсюлманин, изпотрошено имущество на джамията, а може би опит за нещо по-голямо, и то в центъра на столицата, където се намира сърцето на държавата.
След този случай не чухме правозащитни организации, правителство, граждани, политически партии или който и да било да порицае извършителите, да се разграничи от случващото се и да призове органите на реда към бърза реакция", гневят се от Главното мюфтийство.
В изявлението се посочва още, че след последното посегателство над пазача на джамията в София (на 12 юни) започва кампания за активно посещение на джамията за молитва и за набиране на доброволци, които да дежурят в "Баня Баши" през нощта.
Те трябва да "защитят това, което държавата не успява – честта и достойнството на исляма и мюсюлманите", пише в съобщението.
От Главното мюфтийство определят тези действия като "началото на кампания за самоопазване".
"В заключение се обръщаме към държавните ни ръководители, институции и органи, към всички злонамерени хора, към всички ислямофоби, към нападателите – мислите ли, че вие обичате България повече от нас?", заключават от Главното мюфтийство.

13.06.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации