понеделник, 3 ноември 2014 г.

Ибн Тайимийа за мъченичеството на ал-Хусейн

Ибн Тайимийа (поч. 1328) за мъченичеството на ал-Хусейн (поч. 680)
Въпреки някои спорни позиции на Ибн Тайимийа  за случилото се в Кербала, като омаловажаване пряката вина на Язид за убийствата, той има две изключително интересни изявления, които заслужават вниманието ни, тъй като отразяват възгледа за това, че Кербала е трагедия с огромни размери, обратно на съвременните твърдения на някои Сунитски учени, че клането е само незначителен, макар и трагичен исторически инцидент:
“Няма съмнение в това, че ал-Хусейн ибн 'Али и част от семейството му са убити несправедливо. Убийството на ал-Хусейн е една от най-големите катастрофи в историята. Това убийство, както и това на Усман, са от основните причини за сблъсък и кръвопролития в Мюсюлманската умма. Наистина убийците са сред най-презряните същества пред Аллах.” (Majmū‘ al-Fatāwa 3: 411).
На друго място в същата колекция Ибн Тайимийа възкликва: 
“Колкото до тези, убили ал-Хусейн или спомогнали в това, както и одобряващите, проклятието на Аллах (la’n), на ангелите и на всички хора да тегне над тях.” (Majmū‘ al-Fatāwa 4: 487)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации