понеделник, 3 ноември 2014 г.

Имам рита топка с 80 деца

Теолог с диплома от Саудитска Арабия и имам в централната джамия в Рудозем е президент на футболния клуб в града. Покрай молитвите Хайри Шерифов успява и да тренира с местните футболисти. 
“Нестандартно е, но религиозните ми ангажименти не пречат да съм на стадиона. Напротив, религията дори поощрява участие в дейности, полезни за обществото”, казва брадатият президент.
“Брадата е “сунна” и означава пример от Пратеника”, вметва 37-годишният теолог. Според него носенето на бради и забрадки е част от вярата и не пречи никому. Само за брадата в Корана имало 15 изказвания. Самият Шерифов не носел голяма брада, защото в свещената книга не се описва дължината ѝ.
С футбола се заема малко след като завършва Ислямския университет в Медина. Главното мюфтийство организирало през 2008 г. курсове по изучаване на Корана в Рудозем.
 “Преподавах на децата и от дума на дума стана въпрос, че на 5-6 момчета им се играе футбол, но няма къде. Така започнахме да ритаме пред джамията на асфалта. Поисках момчетата да се включат към съществуващия клуб “Горубсо” в града. Оказа се обаче, че той има големи финансови проблеми, дългове и неизяснени взаимоотношения с предприятието”, разказва имамът. 
Покрай тренировките обаче ангажиментът към децата нараствал и се наложило да регистрират нов клуб. Нарекли го ФК “Палас” - както се е наричал Рудозем до 1934 г. Сега клубът е член на БФС и притежава всички права като “Левски” и ЦСКА например. 
Отборът играе в областните и зоналните турнири, където участват клубове от Пловдив, Смолян, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Заради добрите разултати почти на всеки мач трибуните в миньорското градче са пълни. 
Миналата година ФК “Палас” бе трети в зона “Пловдив” и първи на областно ниво. Двама местни таланти - Ерик Смилянов и Йоан Парев, са привлечени да тренират в юношески формации в елитни клубове в страната. Други две момчета играят в аматьорски клубове в Турция. 

“В Рудозем тренират най-много деца, повече дори от Смолян. ФК “Палас” е най-прогресивно развиващият се отбор в областта. Дали президентът им е имам, или поп 
- какъвто и да е, за нас няма значение, при условие че имат съдебна регистрация и покриват изискванията на футболната федерация. В клуба работят с хъс и любов. Към техни играчи има интерес от редица елитни формации”, казва председателят на областния съвет на БФС Георги Чешмеджиев. 
Според човека на Боби Михайлов Шерифов е може би единственият имам, който е шеф на клуб, в Европа. 
В клуба играят над 80 деца - родени от 1996 до 2006 г. Заради интензивните тренировки 3 пъти в седмицата в Рудозем идват деца и от други селища. В началото на учебната година например 5 момчета от Ардино и гоцеделчевските села Лъжница и Брезница живеят вече на квартира в Рудозем, за да играят футбол. 
Това са 16-годишният Матиас Еминов, Ибрахим Селим, на 17 г., 16-годишните Ибрахим Заферов и Хюсеин Мола и Тефик Баки, на 12 г. Те са изцяло на издръжка на родителите си.
Децата поискали да бъдат в местния клуб, след като гледали контроли на отбора в техните райони. Те обясняват, че целта им е да се реализират като футболисти, тъй като и петимата играли в местните клубове в родните си места, но виждали, че условията за тренировки в Рудозем са по-добри.
 “Единствената привилегия, която имат, е, че решихме да ги освободим от месечната такса за тренировки, която е 15 лева. Родителите им са достатъчно натоварени, затова решихме да направим този жест”, казва местният имам. 
Таксите са основен източник за финансирането на дейността на ФК “Палас". Такива не плащат сираците, а наполовина дават деца, които имат братя в отбора, за да не тежи на семейния им бюджет. Издръжката за функционирането на клуба годишно е около 20-25 хил. лв. Дофинансирането е от субсидия от общината в размер на 4-5 хил. лв. годишно и от дарения от местни фирми. 
“Дори и да успеем да влезем във “В” или “Б” група, на този етап не можем да си го позволим финансово, Рудозем е бедна и малка община. Имали сме възможност да играем във “В” група, но не се възползвахме”, признава теологът. 
За пътуванията често им помага общината с микробус. Той обаче побира 12 души. Останалите играчи се качват в личната кола на Шерифов,  за да могат да отидат на мач.
“Има и мюсюлмани, и християни, тук не се делим, живеем в пълно разбирателство”, казва имамът. 
Той учи 30-ина от футболистите и по религиозни въпроси в джамията. Синовете му също тренират футбол и посещават курсовете в джамията. Заради работата с деца извън задълженията му като имам м.г. Главното мюфтийство го определи за Имам на годината. 
Шерифов служи в централната джамия в Рудозем от 2007 г. Учил е в средно религиозно училище в Момчилград, а след това 8 години в Медина. Сега мисли дори да защити докторат в университета в Одрин. Докато чете дебелите религиозни книги, успява да вземе и диплома за футболен треньор по изискванията на БФС.
Хайри е потомствен религиозен деятел в района. Брат му Ислям е имам в Долен Рудозем, а дядо му Тахир е изпълнявал същата длъжност преди това.
 “Моля си се по 5 пъти на ден, ангажиментите в джамията си изпълнявам с помощта на другия имам Вахди Делихусев, който ме замества, когато трябва да се пътува при гостуванията в Южна България”, обяснява Шерифов. 
Имамът, който отглежда 1,7 дка корнишони и 14 дка лешници в близкото село Борски дол, за да издържа семейството си, твърди, че никога не е замесвал клуба с религията.
Източник 24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации