петък, 3 януари 2014 г.

"Тихите стаи" по Японските аерогари

OnIslam & News Agencies
декември 2013

Така наречените "Тихи стаи", са покрити с килими в посока към Свещения град Мекка.
TОКИО – В стремежа си към привличане на повече посетители-мюсюлмани, международните летища в Япония отвориха нови молитвени стаи, предложиха халал храна и всичко това като част от един по-широк план за удобство в Японските летища.
"Искаме нашите летища да са приветливи за мюсюлманите и останалите посетители, които ще посетят Япония за Олимпийските игри", каза служител в Отдела за връзки с обществеността на летище Нарита за Nikkei Asian Review.
Той добави, че летищата в близост до Токио трябва да направят повече за популяризиране на молитвените стаи за мюсюлманите и да направят съоръженията на летищата по-удобни за тях.
Летищата в Япония най-накрая положиха усилия да станат по-приветливи за мюсюлманите, каза Ken Fujita, ръководител на проекта на ASEAN  Центъра за насърчаване на търговията, инвестициите и туризма в Токио.
Включва се увеличаването на молитвените стаи за мюсюлмани, както и предлагането на халал храна в съответствие с Ислямските правила.
Тези стъпки бяха обявени на фона на плановете за показване на същината на Японското гостоприемство, когато Токио се подготвя за домакин на Летните олимпийски игри през 2020.
Още в началото на този декември летище Narita в префектура Chiba сложи табелки "Молитвена стая" за мюсюлмани на входовете на стаи на първи и втори терминал.
Стаите, наречени Тихи стаи, са постлани с килими с посока към свещения град Мекка.
Повече стъпки се предвиждат за януари 2014, като е включено оборудване към молитвените стаи на умивални със специална техника за Мюсюлманско обмиване ('уду).
Следващото лято, към зоните за пътници - след товарните зони, ще бъдат построени още две молитвени стаи.
Летище Kansai, което откри молитвени стаи още през 2006, представи план за разкриване на още две молитвени стаи.
Летище Osaka също се включи в усилията за по-добро посрещане на посетители от Ислямския свят.
Летище Haneda в Токио ще отвори молитвена стая преди месец март.
Тези стъпки и усилия следват новите правила на Японското решение за облекчаване на издаването на визи за посетители от Индонезия, Малайзия и три други Южноазиатски страни от юли. 
Мюаюлманите съставляват около 90% от Индонезийското 240 милионно население и 60% от Малайзийските 29 милиона.
Около 28,000 посетителя от Индонезия и Малайзия са били в Япония през октомври - повече от 40% от предишната година.
Началото на Исляма в Япония е от 1920-та година, след емиграцията на няколко хиляди Турски мюсюлмани от Русия след Руската революция.
През 1930г. броя на Мюсюлманите в Япония е около 1000 - хора с различна народност.
Друа емигрантска вълна дава тласък на броя на Мюсюлманите, който достига своя връх през 1980 г, заедно с работници-мигранти от Иран, Пакистан и Бангладеш.
В момента Япония е дом за една процъфтяваща Мюсюлманска общност от 120,000, част от десетата по население в света - близо 127 милиона.

превод и редакция Милена Борисова-Иршад

1 коментар:

  1. То тогава всички истински коментари са забранени тук..., за това и няма...

    ОтговорИзтриване

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации