вторник, 14 януари 2014 г.

Пиърсинг

източник tattoo.blog.bg
Източник Islamic Institute Of Toronto
Консултант Ahmad Kutty
Превод и редакция Милена Борисова-Иршад

Ассаламу алейкум уа рахматуллах уа баракатух

Благодаря за въпроса, скъпи братко в Исляма! Нека Аллах ви води в доброто!


Най-напред трябва да е ясно, че за жените е позволено единствено да продупчват ушите си и то с цел разкрасяване. Доказателство за това е хадис на Пророка с.а.с, когато се молел в деня на Еид и дошъл с Билал при жените, нареждайки им да платят Закят, някой дали обеците си ...(Бухари)
Що се отнася до пиърсинг на носа, това не е позволено и за двата пола, защото е вид деформиране на Божието творение.
Обръщайки по-голямо внимание на този въпрос, Шейх Ахмад Къти, старши лектор и Ислямски учен в Ислямския Институт на Торонто, Онтарио, Канада, казва:
Според Ислямското учение нашето тяло - включително и физическите ни дадености - ни е поверено от Аллах и сме длъжни да го защитаваме и предпазваме по най-добрия начин, на който сме способни. Следователно за нас е непозволено да подменяме или подправяме физическите си дадености - единственото, което ни е позволено, е да коригираме деформации, възстановяваме или лекуваме заболяване. Всяка друга форма на намеса или преправяне на тялото ни, е равносилно на подмяна на Божието творение, осъдено в Корана.
В Корана четем за Шейтана, прокълнат да е, който твърди пред Аллах, че ще работи неуморно да води хората към невежество и саморазрушение: “… Кълна се, ще отнема определена част от Твоите раби и ще ги заблуждавам, и ще ги подбуждам към копнежи, и ще им повелявам да срязват ушите на добитъка, и ще им повелявам да изменят творението на Аллах.” (Aн-Ниса'’: 119)
Размишлявайки върху горната ая, трябва да обърнем внимание и на други думи на Аллах: “Творението на Аллах не се подменя.” (Aр-Рум: 30); ...и не се хвърляйте със собствените си ръце към гибелта... (Aл-Бакара: 195)
В смисъла на горните аят боди пиърсингът, татусите, жигосването и др. подобни, попадат в категорията на ненужната намеса, промяна и осакатяване на Божието творение. Затова нито един Мюсюлманин, който съблюдава религията си, не трябва да планира и осъществява такива дейности.
Процедурите не са безвредни и изобщо не са това, за което са представяни. Напротив, те са болезнени и са свързани с някои опасности за здравето. Чувствителните части на тялото, като език, устни, мигли и други, са уязвими и могат лесно да се инфектират, понякога дори фатално.

В Исляма всички дейности, които могат да доведат до възможни опасности за здравето, са напълно забранени, дори да съдържат някои въображаеми или предполагаеми ползи, като тогава се счита, че ползите са по-незначителни от вредите. Дори само този факт е достатъчен да забраним боди пиърсинга.
Някои учени приемат като единствено изключение пробиването на ушите за жените и това произлиза от специфичното желание и нужда на жените да носят бижута и да се разкрасяват. Според Исляма мъжете нямат подобни нужди, Всъщност Исляма забранява на мъжете да копират типично женски стилове. Пророкът, салАллаху алейхи уа саллам, е казал: "Аллах е проклел мъжете, коит окопират жените и жените, които копират мъжете". Това трябва да помнят представителите и на двата пола. Мъжете и жените имат различни роли. 
В тази връзка трябва да споменем, че пиърсинга на ухото е по-различен, защото се пробива място, което има съвсем малка или липсва вероятност да се инфектира, за разлика от езика, устните, миглите и др (бел.пр. - да не споменавам и пиърсинга на срамните места на тялото).

Исляма ни забранява и копирането на немюсюлмани, обичаите и начина на живот без специфична нужда и осезаеми ползи. Подобно копиране е осъдено от Пророка, салАллаху алейхи уа саллам.
В заключение можем да кажем, че в Исляма боди пиърсинга е абсолютно забранен за мъжете. Пробиването на ушите за жените, е позволено за жените. Но за мъжете няма такова изключение.

А Aллах знае най-добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации