събота, 28 септември 2013 г.

Учени се възмущават от VIP хаджа

Автор: Habib Toumi
Източникhttp://gulfnews.com/
Превод и редакция: Милена Борисова-Иршад

Манама: Религиозни водачи от Кувейт застават срещу офертите за ВИП хадж, твърдейки, че това противоречи на духа на Исляма.
снимка MuslimVillage.com

“Това нововъведение - VIP хадж [поклонничество], предлагано от някои туроператори за хаджа, е неприемливо,” каза Мухаммад ал-Табтабаи, бивш декан в Колежа по Ислямски науки. “Този вид хадж  противоречи на духа на Исляма и призовавам всички мюсюлмани да го бойкотират. Те трябва да приемат оферти на оператори за извършване на хадж без излишества и прекаляване" - цитат от местния ежедневник Al Kuwaitiya.
Хадж оператори се възползваха от желанието на богаташи да направят хадж и подготвиха оферти, в които се подсигуряват всички удобства.
В пакетите са включени полет в първа класа, настаняване в реномирани хотели и транспорт с частни автомобили.
Според много мюсюлмани подобни привилегии не помагат за заздравяване на сплотеността между мюсюлманите и проваля целта на хаджа, като пети стълб на Исляма.
"За съжаление подобни оператори се водят от желанието си за големи печалби, не се вълнуват от Ислямската стойност да си близо до другите мюсюлмани, да им помогнеш да направят хаджа си, водени от чувството за единност," казва ал-Табтабаи. "Забелязахме, че няколко оператора се съревновават помежду си да предлагат по-добри условия за настаняване, по-комфортни автомобили и високо качество на храната. Но това не е духа на хаджа, който мюсюлманите уважават", допълва той.
Шесте дни на хадж тази година се падат в средата на Октомври. Ислямът изисква от онези, които имат физическа и финансова възможност да изпълнят хадж поне един път в живота си. 
Квотата за хадж е въведена през 1987-ма година след споразумение на всички страни от Организацията за Ислямско сътрудничество (OIC) за ограничаване броя на поклониците от всяка държава до 0.1% от населението й.
Някои държави са поискали увеличение на квотата си, но Риад отхвърля всички искания с отговора, че строителните работи в Мекка не позволяват настаняването на повече поклонници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ас-саламу алейкум! Мир на всички!
Преди да коментирате, ви моля да помислите добре върху това, което искате да кажете и за начина, по който ще го изречете. Аз няма да толерирам фитната и обидни изказвания по адрес на Аллах и Исляма. Ако имате въпроси, кажете или попитайте по начин, по който искате и на вас да ви се говори :D

Ако искате да ми кажете нещо лично, персонално до мен, ползвайте електронната ми поща (и-мейл).

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации